Точно преди 77 години към „лагерите на смъртта” потеглят евреите от Гюмюрджина

    Точно преди 77 години към „лагерите на смъртта”в Полша потеглят  ешелоните с евреите от Гюмюрджина/дн.Комотини,бел.а./.Депортирането се извършва от служителите на Комисарството по еврейските въпроси и българските власти в „новите земи” под „методическата помощ” на немски офицери. Българските власти, които не допускат глад да сее смърт сред гръцкото население по подобие на зоните в Гърция под немска и италианска окупация(1), стават съучастници в безпрецедентното престъпление в човешката история-Холокоста.

      На 4 март 1943 г.военни части с подкрепата на полицаи блокират еврейския квартал в Гюмюрджина и извеждат неговите обитатели. Решението за тази „акция” е взето на 22 февруари 1943 г. В този ден Комисарят по еврейските въпроси Ал.Белев подписва с немският представител, офицер от СС Теодор Данекер „Споразумение по изселване най-първо 20 000 евреи в германските източни области”. Както е видно от названието на споразумението никъде не става дума за това, че евреите ще бъдат въдворени в „лагерите на смъртта”. Това е лесно обяснимо. Ето какво пише в тази връзка до Берлин немският пълномощен министър в София-Бекерле: ”Израсъл отчасти с гърци, арменци, турци и цигани, обикновеният българин не разбира смисъла на борбата против евреите, още повече , че и расовият въпрос по природа не му е понятен.”(2)

      Началото на „акцията”в Гюмюрджина е описано емоционално от Михаел Бар-Зоар в книгата му „Извън хватката на Хитлер-Героичното спасяване на българските евреи”(3): ”Призори на 4 март 1943 г.по стотици врати на тракийския град Гюмюрджина се разнасят удари на юмруци и приклади на пушки. По време на проливен дъжд тежковъоръжени военни части на българската армия и полиция блокират еврейския квартал на града. В четири часа сутринта започва хайка по еврейските домове. С викове и удари по вратите полицаите и специалните пратеници на КЕВ вдигат евреите от сън”.

    „Имате половин час за да приготвите багажа си”-заповядват те на стреснатите и уплашени хора-Четиридесет килограма багаж за възрастен и двадесет за дете. Вземете храна,пари и ценности”.(4)

    Значително по прозаично звучат фактите в доклад на инспектор Ил.Добревски до комисаря по еврейските въпроси Ал.Белев: ”Както Ви е известно на 23 II.т.г.с Вас и началника на административното отделение Ярослав Калицин тръгнахме за Беломорието. Вечерта  същия ден бяхме в гр. Гюмюрджина, още същата вечер  бяха дадени лично от Вас инструкции за предстоящата работа на полицейският комендант и околийския управител”. (5)

      В същия доклад се посочва, че на 4 март в 4 сутринта еврейския квартал е блокиран от войници от местния гарнизон, подпомогнати от полицията. Извеждането от домовете на еврейските семейства продължава до 10 ч. Те са настанени в лагер, който се намира в тютюневи складове. Илия Добревски докладва още, че в лагера е назначен домакин, кухнята е обезпечена с казани, помещенията на лагера са почистени , прегледани и одобрени от представители на санитарната власт.(6) При  настаняването 14 души са обезвъшлени. В лагера работят двама лекари с машини за обезвъшляване. Всеки от пристигащите е подлаган на медицински преглед. По време на престоя умира възрастна еврейка. Според Добревски, причината е престарялост.(7)

      На 6 март,натоварени на специален влак, композиран от 20 вагона, евреите от Гюмюрджина са изпратени за Дупница. Пътят им продължава за „лагерите на смъртта”. Общият брой на депортираните евреи от Гюмюрджина е 863 души или 262 семейства.

    Георги Кулов

    Ползвана литература:

    1.Йончев Д.,България и Беломорието.С.,1993 г.,с.106

    2.Коен Д.,Политическата Голгота:Нация не се дели.,В Сб.:Българи и евреи.,Втора част.,с.58

    3.Бар-Зоар,М.,Извън хватката на Хитлер.Героичното спасяване на българските евреи.,С.,1999г.,с.,94

    4.Бар-Зоар,М.,Извън хватката на Хитлер…с.,94

    5.Гриберг Н.,Документи.,С.,2015 г.,с.76-77

    6.Гриберг Н.,Документи…с.,74

    7.Цит.съч.,с.77

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Хи
      хитлер
      6 -3
      06:07, 22 фев 2020
      Защо ли евреите са преследвани и унищожавани от почти всички владетели по света и то от създаването на му? Май си заслужават съдбата? Използваха холокоста да отмъкнат милиярди от Германия а числото на умрелите евреи по време на престоя им в лагерите е увеличен по пет. Сега света се усети че е невъзможно да има толкова загинали чифути просто защото е нямало толкова в цяла Европа.Дори евреите сами си свалиха табелите пред конц.лагери където пишеше цифри колко за умрели защото са фрапиращо неверни.
      • Хе
        Хес
        1 -4
        07:55, 22 фев 2020
        Ревете срещу евреите, а сте приели религията на един евреин, шизофреници-дебили.
      • Л.
        Л.Б.
        2 -4
        10:56, 22 фев 2020
        Гаден, мръсен нацист. Като няма какво да покажеш от себе си, ставаш антисемит. Ако зависеше от мен бих те осъдил на 10 дневна екскурзия в Израел, да видиш какво е направил този народ, след това ще си изгубиш съня и ще умреш от безсъние.
    • 2
      Еб
      Ебати
      1 -2
      09:49, 22 фев 2020
      И тъпаците дето сте и двамата
      • 😄
        😄
        2 0
        10:16, 22 фев 2020
        И тримата.
    • 3
      Je
      Jerusalem
      2 -4
      10:20, 22 фев 2020
      Булгаристанците се скъсаха да лъжат света, че били спасили евреите си.
    • 4
      🔯
      🔯
      1 -3
      11:19, 22 фев 2020
      Скотовете не могат да отговорят, защо като не харесват евреите се кръстят, кланят и целуват икони на един евреин.
    • 5
      Ср
      Срам
      1 0
      18:53, 22 фев 2020
      Срам за България. И сега сме същите подлоги. И сега, за да се задържи на власт, сикаджията Борисов е готов да изпълни всяко искане на Херо Мустафа.
    Последни новини