Лавина от дела на полицаи остави съд без пари за експертизи

Празнота в правилата, по които се изчислява заплащането на нощния труд в МВР, е предизвикала лавина от дела. Първи сигнал за това дойде на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), който се наложи да отпусне 28 125 лв. на районния съд в Петрич за заплащане на вещи лица заради огромния брой искове на гранични полицаи.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев поясни, че става дума за 260 дела на служители на гранична полиция и на полицейското управление в Петрич, които претендират за обезщетения за положен нощен труд. „Като ги разделих, излиза, че на едно дело се плаща по 108 лева за вещо лице. Други районни съдилища плащат по 200-250 лева, а задачата е еднотипна, само цифри се заменят“, подчерта Магдалинчев и допълни, че съдиите в Петрич вече са разгледали голямата част от делата и остават 56, които ще приключат до 18 март.

В отговор на запитване на „Лекс“, председателят на РС-Петрич Атанас Кобуров обясни, че става дума за трудово-правни спорове между служители на МВР и министерството за заплащане на нощния труд. Той посочи, че докато през 2018 г. в съда е имало само едно такова дело, броят им изведнъж е нараснал през юни, юли и август 2019 г.

По думите на Атанас Кобуров подобно струпване на дела има и в други съдилища – в Кюстендил, Свиленград и Бургас, но в Петрич има концентрация на служители на МВР заради двата гранични контролно-пропускателни пункта – „Кулата“ и „Златарево“. Първият е много натоварен, а вторият е на външна граница на Европейския съюз. Освен това искове за заплащане на нощен труд подават и служителите от полицейското управление в Петрич.

По думите на председателя на РС-Петрич лавината от дела на полицаи се дължи на празноти в нормативната уредба за заплащането на нощния труд.

Какъв е проблемът

Проблемът се корени в Наредбата за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР. През последните години министерството е приело четири такива, но след тази от 2014 г, действала до 2 август 2016 г., в тях липсва една разпоредба, чието отсъствие провокира стотиците дела на полицаи.

В наредбата от 2014 г. е предвидено, че общият брой часове положен труд между 22 и 6 ч. се умножава по 0,143, а полученото число се сумира с общия брой отработени часове за отчетния период. Т.е. това е коефициент, с който се увеличава заплащането на нощния труд.

В следващите три наредби за работното време в МВР обаче такава разпоредба липсва. Това кара много полицаи да заведат дела срещу министерството, тъй като твърдят, че са ощетени и са получили много по-малко за нощен труд, отколкото им се полага.

Те се позовават на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ), която важи за всички трудещи се в България. Тя (в чл. 9, ал. 2) предвижда, че „при сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място“. Целта на тази разпоредба е възнаграждението на всеки на 8-часов работен ден, положил 7 часа нощен труд, да е като за 8 часа.

Така се получава, че часовете за нощен труд трябва да се умножат с коефициент 1,143. Такъв коефициент в наредбата за работното време в МВР обаче липсва и неговите служителите се налага да водят дела, за да получат заплащане за работата си през нощта, като всички останали работещи.

Съдилищата масово уважават исковете, като прилагат НСОРЗ за полицаите и осъждат МВР не само да плати допълнително за нощен труд, но и разноски по делата – за експертизи и адвокати.

Защо делата няма да спрат

Коефициент за нощния труд не е предвиден и в последната наредба за работното време в МВР, която е в сила от 7 януари 2020 г. Това накара Синдикалната федерация на служителите в МВР да предупреди, че броят на исковете за две години е нараснал от десетки на хиляди и са на път да станат десетки хиляди.

Тя, както и Синдикатът на служителите в МВР, настояваха най-сетне коефициентът да бъде въведен, но от министерството отказаха. В становищата при общественото обсъждане на действащата наредба от ведомството аргументират отказа си по следния начин: „Посоченият коефициент 1,143 е получен при прилагането на чл. 9, ал. 2 от НСОРЗ, при спазване на максимално допустимите продължителност на дневния и на нощния труд по КТ. Предвид разпоредбата на чл. 187, ал. 1 и ал. 3, изр. 4 от ЗМВР, същите са неприложими за държавните служители по ЗМВР“.

„Противно на това твърдение е трайната и масова съдебна практика през последните години, при която съдебни състави от различни съдилища в страната признават това право на служителите в МВР и присъждат категорично в тяхна полза заплащане на това приравняване“, завяват от синдикатите и предупреждават, че делата тепърва ще се увеличават.

Източник: lex.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини