Западната диета влошава работата на мозъка

Придържане към така наречената западна диета, дори само за една седмица, може да промени работата на мозъка и да насърчи иначе здрави, млади хора да преяждат, твърдят учени.

Изследователи открили, че след едва 7 дни на високомазнинна диета с високо съдържание на захари, доброволци в 20-те си години се справили по-зле в тестовете за памет.

Откритията сочи, че западната диета пречи на хората да регулират апетита си и подсказва за нарушения в работата на хипокампуса.

“След седмица на западна диета, се засилва желанието за храни като шоколад, дори когато сте сити”, казва Ричард Стивънсън, професор по психология от Университета в Сидни. “Това ви пречи да устоите на изкушението, кара ви да ядете повече, което на свой ред причинява още повече щети на хипокампуса, образувайки порочен кръг”.

Предишни изследвания с животни доказаха, че вредната храна затруднява работата на хипокампуса – област от мозъка, отговорна за паметта и контрола на апетита. Не е ясно защо, но според една от теориите, хипокампусът блокира или отслабва спомена за различни храни, когато сме сити, затова гледайки към парче торта, мозъкът не е залят от спомени, колко вкусна е тя. Когато хипокампусът не функционира ефективно, спомените ви заливат и храната ви се струва изкушаваща.

За да проучат как западната диета влияе на хората, учените привлекли като доброволци 110 слаби, здрави студенти на възраст 20-23 години, хранещи се здравословно. Половината били включени в контролна група – придържаща се към обичайната си диета. Другато половина била подложена на високоенергийна западна диета, с изобилие от белгийски вафли и бързи закуски.

В началото на седмицата, доброволците изяли закуската си в лабораторията. Преди и след храненето те попълнили тест за памет и оценили редица храни богати на захар – доколко ги харесват и дали биха ги консумирали.

Колкото повече хората харесвали вредните храни след ядене, толкова по-нарушена била функцията на хипокампуса.

Според учените след време правителствата ще попаднат под засилен натиск да въведат ограничения върху преработените храни, подобно на цигарите.

В дългосрочен план западната диета води до затлъстяване и диабет, които също се свързват с влошаване работата на мозъка и риск от развитие на деменция.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини