Откриха връзка между овкусителите и тревожните разстройства

Готова пица, гулаш от консерва или сладкиши – добавките в храните целят да подобрят вкуса, вида и трайността на продукта. Често се използват и за да опростят производството и преработката на готови блюда. Въпреки това не се смятат за особено полезни и бързо се отразяват на здравето и външния вид, най-вече под формата на мазнини около бедрата и ханша. Неотдавнашно проучване разкри още един обезпокоителен аспект на овкусителите.  Хора, които често консумират ястия, съдържащи помощни вещества, може да усетят последствията не само върху физическото, но и върху душевното си здраве.

Учени от Университета на Джорджия са открили връзка между обичайните добавки в хранителните продукти и промяната в поведението. Резултатите от изследването им са публикувани в списание „Сайънтифик Рипортс“. Макар досега тази връзка да е била установена единствено въз основа на опити с гризачи, учените допускат, че най-вероятно се отнася и за хората. Освен това според авторите на изследването, професор Геерт де Врис и колегите му,  ефектите варират в зависимост от пола на мишките. Това означава, че овкусителите въздействат по различен начин върху мъжките и женските мозъци.

Мозъкът и поведението, повлияни от емулгатори    

Предишни проучвания на изследователския екип вече са показали, че консумацията на овкусители води до леки възпаления на червата. Те възникват вследствие на промени в чревната микрофлора - популация от милиарди клетки, които са от огромно значение за човешкото здраве. Изследванията са показали зависимост между приема на емулгатори и наднорменото тегло, нарушенията в метаболизма и възпалителните болести на червата. Разпространението на тези страдания се е увеличило значително от средата на ХХ век насам. Същевременно са зачестили и поведенческите разстройства, например случаите на аутизъм.  Това наблюдение навежда учените на извода, че е възможно функцията на мозъка да е повлияна от фактори на околната среда и нейните модерни химични субстанции. Професор де Врис разказва: „Зададохме си въпроса дали тези емулгатори не оказват въздействие върху общите възпаления на организма и оттам – върху мозъка и поведението? Отговорът беше положителен“.

Емулгатори: мъжките животни стават по-страхливи, а женските – асоциални

Учените добавили към водата за пиене на опитните животни двата най-често използвани емулгатора в хранително-вкусовата промишленост: полисорбат 80 и карбоксиметилцеллюлоза (Е466).  След две седмици установили, че чревната флора на мъжките и на женските гризачи се е променила различно. Открили, че мъжките са станали по-страхливи, а женските по-асоциални. Според де Врис макар да не успели да установят точния механизъм на връзката между консумацията на емулгатори и промените в поведението, учените се уверили, че възпаленията влияят върху клетки на локалния имунитет. Това довежда до по-нататъшни последствия за тялото, които в крайна сметка засягат други тъкани и органи, включително мозъка.  

Защо храносмилането на мъжете и на жените е различно

Но защо помощните вещества в храните въздействат различно на двата пола? Де Врис изтъква няколко причини. Така например е известно, че женската имунна система се отличава от мъжката. От това следва, че и съставът на чревните бактерии е различен, както и начинът, по който храните се преработват от организма. Ученият заключава: „Ето защо добавките в продуктите имат различни последици върху микробиома на мъжете и на жените“.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини