Приеха бюджета на община Ардино за 2020 в размер на 11 983 213 лева

Общинският съвет в Ардиноприе бюджета на общината за 2020 година. Той е в размер на 11 983 213 лева. От тях 6 187 039 лева са за делегирани от държавата дейности, а останалите 5 796 174 лева са за местни дейности. От 27-те общински съветници, 22 дадоха положителен глас за бюджета,a 5-ма бяха против.

Тази година общината ще изпълнява доста амбициозна инвестиционна програма.

Програмата за капиталови разходи е в размер на 3 016 093 лв.Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 340900 лв. и е увеличена  почти със 150 хиляди лв. спрямо 2019 година.

„Бюджет 2020 е реалистичен и балансиран. Той отговаря на изискванията, нуждите и потребностите на населените места и на хората, живеещи по тези места.Съставен е след 45 проведени срещи във всички населени места на територията на общината и институции.

В него има средства и за социална политика, и за насърчаване на малкия и среден бизнес, и за здравеопазване и за образование. Заложени са и средства за благоустройство, водоснабдяване и канализация“, подчерта кметът на общината инж. Изет Шабан, вносител на предложението. Той подчерта, че това е само една малка част от пътя им към реализиране на политиките, които са обещали на хората по време на предизборната кампания. „Виждам всички тези политики в този бюджет. Опозицията винаги ще търси „кусури“, но този подход няма да бъде полезен, нито на нас, нито на тях. Конструктивният път винаги е бил полезен. Държа да сме конструктивни!“, заяви кметът инж. Изет Шабан.

„Да оставим популизма, партийните пристрастия и да подкрепим един истински и възможен бюджет за община Ардино“, призова председателят на Oбщинския съвет Сезгин Байрям.

Предвидената сума заложена в бюджета за образование е в размер на 3 955 328 лв., от които 320 000 лв. от собствени приходи на общината. Заделените средства за социално осигуряване и грижи са 650 282 лева, а за здравеопазване  80 859 лв. И тази година от собствените приходи на общината се предвидени 100 000 лв. за издръжка на местната болница.Държавната издръжка за читалищна дейност е 292 320 лв.34 хиляди лева ще бъдат отпуснати на спортните клубове.

В дневния ред на първата за тази година сесия на Общинския съвет бяха включени 17 докладни записки. Местните парламентаристи одобриха Програма за управление на община Ардино за мандат 2019-2023 г.Съветниците единодушно приеха и отчета на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2018 година. Приет бе и Общинският план за младежта за 2020 година, както и Програма и Календар за развитието на физическото възпитание и спорта през тази година.

ПП ГЕРБ гласува против бюджет 2020 в община Ардино,съобщиха от местната централа на ПП ГЕРБ. Приходно-разходната сметка е писана на принципа copy-paste спрямо преходната година, не залага развитие на населените места и не степенува приоритетите на местната общност, коментира председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Съби Узунов. Нашата философия за бюджета винаги е била да се дава предимство на големите населени места, където е съсредоточено населението в активна възраст. Затова сме доволни, че мнозинството прие нашето предложение да бъдат заделени средства за благоустрояване на централната част на село Жълтуша, за което има работен проект. Като цяло обаче бюджет 2020 има сериозни недостатъци, които провокира отрицателния ни вот“, подчерта Узунов. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини