Фирми от Родопите сред най-динамичните компании за текстил и облекла в България

Всички компании в топ 20 в сектор "Текстил и облекло" са работили на печалба през 2018 г., като тя е най-висока за "Г анд А текстил" (4.467 млн. лв.), "КНМ текстил" (3.824 млн. лв.) и "Слам клоудинг" (2.118 млн. лв.). Това показва класацията "Гепард" за най-бързорастящите компании.

В топ 3 на работодателите в секторната класация са: "Селебра" - Бяла Слатина (248 заети), "МГ шус" - Дупница (228), и "ВиоМода" - Пловдив (222).

Първите четири

Лидер в секторната класация със 161% ръст на приходите е видинската "Слам клоудинг" - производител на луксозни мъжки ризи по поръчка на възложителите. Компанията е създадена през 2015 г. с първоначална инвестиция около 2 млн. лв. и е собственост на германската "Слам клоудинг", която е международното поделение на Seth - семейна фирма, създадена през 70-те години на ХХ век. Единствената й дейност е производство на луксозни мъжки ризи за световни марки. Видин е избран за инвестицията заради близостта до Западна Европа и връзката с Дунав мост 2, както и заради традициите в производството на мъжки ризи от времето на социализма и вече закритото предприятие "Вида".

"Слам клоудинг" работи за световни марки, сред които Ermenegildo Zegna, Massimo Dutti, Zara, Lacoste, Cortifiel, Hugo Boss, Peek&Cloppenberg и др., които периодично одитират българското предприятие за изпълнение на задължителните условия за труд и работно време, възнаграждение, безопасна и здравословна среда на работа, управленска система и опазване на околната среда.

"Още при стартирането на компанията си поставихме за цел да достигнем производство на 1500 бройки облекла на ден. Миналата година (2018 г. - бел. ред.) надхвърлихме тази цел, като достигнахме 1700 - 1800 бройки дневно при средносписъчен състав 115 души. Имахме много добър пазар, разполагаме с добре обучен екип, който споделя политиката на компанията за най-бързо и най-добро изпълнение на поръчките. С този състав надминахме производителността на труда във фабриката на групата в Бурса, която е известна със своята ефективност", коментира за "Капитал" Вяра Манева, генерален директор на "Слам клоудинг". Тя уточни, че от създаването досега във фабриката са инвестирани над 6 млн. лева и са изплатени възнаграждения на бивши и настоящи работници за над 3.9 млн. лв. "Средната работна заплата за миналата година е била 867 лв. бруто, което е над средната работна заплата за страната", посочи Вяра Манева. Част от социални придобивки за работниците и служителите включват ваучери за храна, безплатен транспорт, безплатна минерална вода, детска забавачка през летния период и др.

Чуждестранна инвестиция е и втората фирма в класацията - "Блу пойнт" - Перник - собственост на гръцката S. N. Argiros. Компанията произвежда бански костюми, бельо и фитнес облекла и отчита над 119% ръст на приходите през 2018 г.

В топ 3 влиза и русенската "Пелентекс България" - агенция за разработване и изпълнение на пълна гама мъжко и дамско облекло, трикотаж, плетива на ишлеме, която работи основно за пазарите във Франция, Холандия, Италия. Нейни клиенти са някои от най-луксозните френски марки. Дружеството отчита също трицифрен скок на приходите през 2018 г. - над 113%. Едноличен собственик е Pelintex Group, Франция.

Четвъртата в топ 20 с трицифрен ръст на продажбите - 101.66%, е "Г анд А текстил", гр. Сандански - производител главно на бельо. Предишното име на фирмата е "Дани текстил". Едноличен собственик на капитала е Светослав Драгомиров Христов. Според годишния доклад за дейността компанията има и клон в Гърция с 18 заети.

Средата на растежа

Пет дружества отчитат ръст на приходите между 50% и 90% през 2018 г.

С над 81% ръст на продажбите "Термо-Текстил" - с. Мусомища, Петрич, се подрежда на пето място в класацията. Собственик на компанията е Божана Лазарова Шанова.

Съдружници в "ИдеалФешън" - Джебел (6-о място), са Сезгин Сабахатин Гьокче, Салих Сабахатин Гьокче и Сабахатин Салих Гьокче. Бизнесът започва с малък шивашки цех с 10 работници през 1998 г. Днес компанията има модерни фабрики не само в Джебел, но и в Кърджали и в с. Долен. Фирмата шие за възложители на поръчки - собственици на големи модни марки.

Седмата в таблицата - "България ярнс", Казанлък, предлага прежди с марката PERFORMANCE. Те са селекция от най-добрите разработки на "България-К" - основен производител на прежди за световноизвестни брандове. Едноличен собственик на "България ярнс" е Кристина Георгиева Георгиева. С ръст на продажбите от близо 64% фирма "МГ шус" - Дупница, заема осмо място в класацията. Едноличен собственик на компанията е Маргарита Веселинова Симеонова.

"Илматекс" - гр. Сандански, собственост на Ставрос Мавидис, е на девета позиция в топ 20. Според годишния доклад за дейността фирмата шие спортни колоездачни екипи в собствена производствена сграда. Основен клиент на дружеството е Assos, Швейцария.

От 20% до 50%

"Ритон П" - Панагюрище (10), е част от икономическата група "Доверие" с дружество майка "Индустриален холдинг Доверие". Фирмата е правоприемник на предприятие с дългогодишни традиции в областта на шивашката промишленост, което води началото си от 1939 г. През 1997 г. следва приватизацията й, а през 2005 г. е открито ново предприятие - "Ритон класик" - джойнт венчър на "Ритон П" и холандската фирма Emergo Fashions. Основната дейност на "Ритон П" е производство на висококачествени мъжки и детски ризи и дамски блузи (класически и спортни модели). През 2018 г. компанията е разширила асортимента си със специфични модели дамски блузи, туники, включително и бебешки облекла. Основните й партньори са от Германия, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Дания, САЩ, Великобритания. "Шивашката индустрия в България се сблъсква с изключително сериозни проблеми като нарастващата конкуренция на производители от третия свят. Наблюдава се тенденциозно задържане и дори занижаване на ценовите нива", отчита годишният доклад за дейността. В него се отбелязва също, че всички контрагенти се борят със свитото потребление и скъпите суровини и че са налице преструктурирания при търговците в Западна Европа, което води до забавяне или отлагане на поръчки.

"Р - Декса трейдинг" - Кирково, Кърджали (11-о място), е специализирана в производството на дамски и мъжки якета и палта, дамски сака. Съдружници в компанията, която отчита над 43% ръст на приходите през 2018, са Дарина Алексиева Зотева и Георги Йорданов Пашов. По данни на фирмата производственият й капацитет за един месец в зависимост от сложността на моделите е от 10 000 до 17 000 бр. връхни облекла, а капацитетът на склада за готова продукция е средно 10 000 връхни облекла.

Съдружници във фабриката за домашен текстил "Миладом" - с. Старцево, Златоград (12), са Мехмет Дегер и Айля Наит Шаиб. Компанията е основана през март 2012 г. и има напълно затворен и напълно механизиран производствен цикъл. По данни на дружеството съоръженията са разположени на обща площ над 15 000 квадратни метра, а дневният капацитет е 3000 комплекта спално бельо, 4000 броя покривки за маса и 30 000 метра плат, щамповани с над 300 вида различен дизайн. През годините "Миладом" разширява производството си с възглавници, завивки, матраци, постелки за баня. Дружеството работи главно за износ, основните му клиенти са големи турски компании. През 2018 г. фирмата е инвестирала 793 хил. лв. за технологично оборудване, автоматизиране на процесите, намаляване на ръчния труд, става ясно от годишния доклад за дейността.

"Антоан Вилл" - Русе (13), е основана през 1998 г. и е специализирана в производството на дамски поли, панталони и якета. Клиентите на дружеството са от Германия, Холандия, Испания, Обединеното кралство и Франция. Едноличен собственик на капитала е Антоанета Стоянова Антонова. Производството на облекла на ишлеме формира 99.26% от приходите на "Антоан Вилл" през 2018, е записано в годишния доклад за дейността.

Регистрираната в Нова Загора "Мак 2012" (14) предлага услуги, свързани с текстила - например изработка на мостри. Компанията притежава собствена моделиерна и офис и е посредник между възложители и фабрики изпълнителки. Собственик на фирмата е Мариета Андреева Кръстева.

"Боряна"- Червен бряг (15), е специализирана в производството на горни дамски и мъжки трикотажни облекла - пуловери, блузи, тениски, жилетки, поли и др. Компанията е създадена през 1968 г. и до края на 1997 е изцяло държавна. Днес акционерното дружество е част от "Стара планина холд", което държи 50% от акциите, а 48.68% са собственост на Мирослав Митков Макавеев. "Боряна" има завършен производствено-технологичен цикъл, като може да изработва и малки серии облекла. Според годишния доклад за дейността през 2018 г. усилията на мениджърския екип са били насочени към техническо и технологично обновяване на производствени процеси, които имат най-голяма принадена стойност в крайното изделие. Компанията отбелязва 36.13% ръст на продажбите за годината.

Плевенската "КНМ текстил" (16) отчита 32.09% скок на приходите през 2018 г. Дружеството влиза за поредна година в секторната класация на "Гепард". Фирмата е специализирана в производство на машинно плетени класически пуловери, жилетки и други трикотажни облекла във високия ценови сегмент. Съдружници в нея са испанецът Мануел Хосе Франциско Агудо и фирма "Крикор АВ" - собственост на французина Грегоар Крикор Йълдъръм и Александра Хрипсиме Йълдъръм, които притежават 90% от акциите.

Дружеството, което е наследник на френския производител Hygor с повече от 25 години опит в текстилната промишленост, изгради през 2016 г. нова текстилна фабрика за плетива в Плевен, като с това на практика премести бизнеса си изцяло в България. "КНМ текстил" работи за френската Aaron с международно разпознаваемия бранд American Vintage, а също и за други известни марки като La Redoute, Armorlux, Armand Thiery. Произведената в Плевен продукция е предназначена изцяло за износ и захранва над 140 магазина по цял свят.

"Грифоне" - Нови Искър (17-о място), също влиза за пореден път в секторната класация на "Гепард". Компанията е собственост на Marker Volkl, Италия. Занимава се с производство и асемблиране на спортни обувки, части за тях и аксесоари, свързани със спортната дейност. През 2018 г. "Грифоне" е произвеждала части за ски обувки, а основният й контрагент - Dalbello, Италия, е прехвърлил във фабриката нови производствени процеси. Според годишния доклад за дейността дружеството планира разширяване на производствените мощности.

С ръст от 29.89% "Селебра" - Бяла Слатина, заема 18-а позиция в класацията. Фирмата е създадена през 2004 г. и произвежда горно облекло. Едноличен собственик е Ива Петрова Йотова.

"ВиоМода" - Пловдив (19), собственост на VioModa, Австрия, също е позната в секторната класация на "Гепард". Дружеството е специализирано в производството на дрехи от водоустойчиви и дишащи материи за спортни брандове. По данни на компанията във "ВиоМода" на седмица се изработват средно 1000 бройки облекла (в зависимост от стила). През 2018 г. фирмата е инвестирала в ново поколение шевни машини Yuki и Yamato, както и в специализирани машини за висококачествена довършваща обработка.

Класацията за сектора завършва с "Пирос" - гр. Сандански. Компанията е създадена през 1990 г. и е специализирана в производството на дамски и мъжки трикотажни облекла. Има завършен цикъл на производство - от дизайна и конструирането до експедиция на готовата продукция. Съдружници са Володя Миланов Стоянов, Цветанка Кирилова Стоянова и ЕТ "Невена стил - Володя Стоянов". Фирмата разполага с две производствени бази с капацитет 500 хил. облекла годишно и работи по поръчка на световни модни марки.

https://www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини