Иран прекрати сътрудничеството с Украйна след публикуване на важен запис за катастрофата

Украйна разполага с важен запис на иранските диспечери, който доказва, че в Техеран от самото начало са знаели за поразяването на украинския самолет с ракети. Това съобщи президентът на Украйна Владимир Зеленски пред местния телевизионен канал "1+1", цитиран от ТАСС.

Украинският лидер обясни, че има запис от контролната кула в Техеран със самолет в Иран, който е кацал по това време. В 06,12 е излетял сваленият украински самолет, а в 06,30 е трябвало да кацне ирански самолет. Екипажът е започнал да разговаря с диспечер, при който е съобщено, че е засечена ракета. 

Според Зеленски този запис е важно доказателство, че иранската страна е знаела от самото начало причината за инцидента.

Междувременно от Иран коментираха, че изтеклият запис с разговорите на иранските диспечери ще повлияе на сътрудничеството на Иран с Украйна при разследването на катастрофата.

С публикуването на този запис украинската страна нарушава закона и ще повлияе на сътрудничеството между Иран и Украйна при разследването на катастрофата, обяви председателят на отдела за разследване на катастрофи към Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар.

Той каза, че Иран повече няма да споделя доказателства с Украйна, предаде "Ройтерс".

"Разследващият технически екип за украинската самолетна катастрофа, при странен ход, публикува таен звуков запис на комуникациите на пилот на самолет, който е летял по същото време с украинския самолет. Тези действия на украинците ни принудиха да не споделяме повече доказателства с тях", обясни той.

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност. Впоследствие  Иран призна, че по погрешка са свалили украинския самолет.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.

Инцидентът се случи след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини