Заради африканската чума са застреляни 145 диви свине за две седмици

Заради новия случай на африканска чума, открит в проба от диво прасе в ДГС край Хвойна, днес постоянната областна епизоотична комисия заседава. След дълъг период без нови случаи на зараза, това е първият, при който е установено наличие на вируса. Положителната проба е от отстреляна женска дива свиня на Териториално поделение на Държавно горско стопанство „Акад.Николай Хайтов“, в землището на село Зорница. Според директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков липсата на домашни свине в региона ограничава значително разпространението на заболяването, но контролът върху дивите свине е по-труден.

В тази връзка д-р Бозуков припомни, че ОДБХ ще започне регистрация на животновъдни обекти за отглеждане на домашни свине при стриктно спазване на мерките за биосигурност, но тяхното заселване ще се случи не по-рано от септември 2020 година.

Само в периода от 14 до 27 януари 2020 година са отстреляни 145 диви свине. „Със заповед на Министъра на земеделието, храните и горите се удължи повторно груповото ловуване на дива свиня до 16 февруари 2020 година. Индивидуалното ловуване на дива свиня е целогодишно.“, подчерта директорът на РДГ-Смолян – инж. Венцислав Фурлански. Той акцентира върху мерките за биосигурност, които стриктно ще се спазват на територията на ДГС „Акад.Николай Хайтов“-Хвойна.

Няма да се налага ограничение на дейностите в горските територии, нито за добив на дървесина, нито за ловуване, но при групов лов за всяка ловна дружинка трябва да бъдат осигурени от горските стопанства придружители, които да следят за стриктното спазване на мерките за биосигурност.

На запитване от страна на ловните дружинки за достигане на основния запас от дива свиня на територията си- дали да продължават лова, инж.Фурлански уточни, че в ловните стопанства, където е достигнат минимума от 0,3-0,5 на 100 хектара, не е задължително да се ловува. „Със заповедта се дава правото, а не се вменява задължението. Там, където са над определените запаси, трябва да се ловува, за да се предотврати разпространението на АЧС.“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини