17 °C

20 000 лв. повече за дигитални класни стаи в Хасково

  20 000 лева повече ще бъдат заделени за финансиране на дигитални класни стаи в училищата в община Хасково. Това бе прието на днешното заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси с председател Цвети Лалов, която заседава днес по приемане на проекта за бюджет за 2020 г. Секретар на комисията е Исмаил Исмаил, а членове са Румен Стоянов, д-р Марио Янакиев, Светослава Стоянова, Маргарита Маркова и Тодор Савов.

  Предложението за промяна във финансирането за дигитални класни стаи направи общинският съветник Деян Янев от коалиция "Демократична България - Обединение", който е и директор на Езиковата гимназия в Хасково. Според него това се налага заради очаквания засилен интерес към модернизирането на класните стаи. Той предложи сумата да бъде завишена от 50 000 на 70 000 лева за дигитални класни стаи, чието обособяване става с дофинансиране от училищата. Разликата в парите ще бъде за сметка на видеонаблюдението в училищата в Хасково, тъй като повечето училища в града вече имат такова.

  Искането бе одобрено от 4-ма от членовете на комисията, а 3-ма се въздържаха.

  По време на заседанието Маргарита Маркова от БСП предложи да се увеличи дофинансирането на картите на пенсионерите за градския транспорт. Сега те струват 15 лева месечно, за които общината плаща 8 лева, като останалите 7 лева са за сметка на възрастните хора. Маркова предложи дофинасирането от общината да нарасне на 12.5 лева, а пенсионерите да плащат по 2.50 лева месечно. Предложението обаче не бе прието - 2-ма гласуваха "за", а останалите 5-ма се въздържаха.

  Светослава Стоянова от движение "Заедно за промяна" предложи промяна във финансирането на 3 събития от Културния календар на Хасково. Тя поиска с по 1500 лева да се увеличат парите за фестивала за български хора и танци "Хайдушка софра и международния танцов фестивал "Вълшебен свят", а сумата за фестивала "Haskovo Jazz" да се завиши с 500 лева. Мотивът й бе, че тези три събития имат икономическа полза за Хасково. Стоянова предложи увеличението да е за сметка на други три културни събития - с по 1000 лева да се намали финансирането за Музикалния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" и Рок феста, а сумата за Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ да се намали с 1500 лева. Предложението обаче не бе прието. Едва 2-ма бяха "за", а 5-ма бяха против.

  Проектът за бюджет предизвика ожесточен дебат и множество въпроси. Крайната дума за разпределението на средствата обаче има Общинският съвет, който ще го гласува разпределението на общинските средства на идната сесия на 31 януари.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Средно по 500 лева на училище и
   по-малко
   .....
   За толкова пари даже китайски кАмпютър на Алиекспрес не можеш да си купиш :))
  • 2
   Хи
   Химената
   9 -1
   02:29, 29 яну 2020
   Велито е много умничък ! Бяхме съученици. Пред мен научи български.
   • Fz
    Fz6
    0 0
    18:58, 31 яну 2020
    Дали го е научил?
  • 3
   Се
   Сега
   7 0
   09:28, 29 яну 2020
   Пак ще има торта...За лапане...
  • 4
   ..
   ....
   6 0
   10:45, 29 яну 2020
   Книги трябват...книги...децата да станат смарт,не класните ви стаи!
  • 5
   Ян
   Янков
   14 -1
   11:05, 29 яну 2020
   До къде ни докараха герберите - сервитьорчето Цвети, да е шеф на комисията по бюджет и финансии.
   Жална ни майка, скъпи съграждани!
   Апропо , какво образование си е купил този "исполин на кръчмарският бизнес" ?
   За един приятел питам!
  • 6
   Ли
   Лиляново
   7 -1
   11:34, 29 яну 2020
   Цвети е отличен ресторантьор. За всеки мой ресторантьор е детска играчка да се справи с бюджета на една община.
  • 7
   Ли
   Литератор
   3 0
   14:01, 29 яну 2020
   Лиляново и Лалов ако се явите на писмен тест и двойка няма да изкарате.

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  24 фев 2020
  Последни новини