Обявена е грипна ваканция до 31 януари за цялата Смолянска област

Решението е взето на проведено днес в РЗИ – Смолян заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ. В него взеха участие представители на здравната инспекция, ЦСМП – Смолян, МБАЛ „Братан Шукеров“ – Смолян, РУО, Областна администрация – Смолян и Община Смолян.

Бяха обсъдени последните данни за рязко завишена заболяемост от грип и ОРЗ със стойност 230,46 души на 10 000 население в наблюдаваните лекарски практики (при гранична 220,88 на 10 000). Най-много са регистрираните случаи във възрастовите групи на децата, учениците и младите хора (0 – 29 г.).

С цел ограничаване на разпространението на инфекциите, щабът взе решение да обяви грипна епидемия на територията на областта от утре, 28.01.2020, като се предписват редица противоепидемични мерки. Те изискват да се преустанови дейността на детски, женски консултации, профилактични имунизации и реимунизации и профилактични прегледи, както и да се спрат плановите операции и свиждания в лечебните заведения за болнична помощ.

В детските заведения да се извършва строг сутрешен филтър, да не се допускат болни деца и персонал, да се спазва строго хигиенно-дезинфекционният режим. На РУО е отправено предложение за спиране на учебните занятия и ограничаване на всички извънучилищни мероприятия от утре, 28.01 до 31.01.2020 г., включително.

Заболяването от грип започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, могат да се появят хрема и суха кашлица. Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни лица, местата с много хора и масовите мероприятия. Необходимо е да спазват добра лична хигиена, като често миене със сапун на ръцете или използването на дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол, в затворени обществени пространства по възможност да се ползват хирургически маски. Препоръчително е и предпазването от простуди и приемането на общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип хората да търсят веднага личния си лекар и да не предприемат самолечение.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини