Чипираните бездомни кучета, които не са хасковски, ще бъдат върнати по общините

    Започват засечки от чиповете на бездомните кучета в Хасковска община. При установяване в тях на данни от приюти от други общини, животните ще бъдат връщани там. Това обяви днес кметът на Хасково Станислав Дечев, като една от мерките, набелязани заедно с местната организация „Зоодоброволци“ за овладяване популацията на бездомните животни в района на Хасково.

    Дечев призна, че т.нар. кучешки туризъм става все по-разпространено явление и община Хасково ще реагира.

    Вече има създадени работни екипи между местните общински административни звена и доброволческите групи в защита и грижа за животните, участват и общински съветници. Идеята е да се набележат конкретни стъпки за справяне със ситуацията с бездомните животни. Вече е проведена и първата работна среща на групите, обмислят се и промени в Общинската наредба, но те няма да засегнат сега съществуващите разписания за таксите, няма да бъде и повишена глобата за стопаните на нерегистрираните животни, която е 200 лева. Не това е целта, поясни, кметът Станислав Дечев. "Идеята е не в санкциите, а да започнем стъпка по стъпка реалното справяне с проблема“, каза той.

    Като първа крачка към това е изискването за регистрация на всички домашни любимци. Общината дава три месеца срок на стопаните, които не са го направили, да чипират животните си и да ги регистрират в общината. След това започват масови проверки, за които още се търси съдействието на кварталните полицаи и частно практикуващите ветеринарни лекари. Ще се правят и проверки на местата за разходка на домашни любимци, определени по Наредба. За тази цел от общината ще закупят и допълнителни четци на чипове, които ще регистрират данните от разстояние.

    Регистрацията е важна и тя може да бъде много полезна, както за животните, така и стопаните им. Ако чипирано куче, например, бъде загубено, стопанинът му може да бъде много бързо издирен след разкодиране да данните чрез четците, какъвто пример имахме наскоро в Хасково, посочи кметът.

    Увеличаването на популацията на бездомните кучета идва основно от пускането им на свобода от недобросъвестните стопани. Животните стигат и до центъра на града не само от кв “Репубилка“, каквото е основното обществено схващане. Има недобросъвестни стопани и от вилните зони, които обикновено през есента с приключването на сезона по градините, пускат кучетата-пазачи, като вече ненужни, защото не искат в зимните дни да се грижат за тях и да ги хранят, посочиха зоодоброволците. Те предупредиха, че в момента, като основен се регистрира проблемът с бездомните кучета, но не по-спокойно трябва де се реагира и по темата с бездомните котки и безотговорното отношение от страна и на стопаните, които не ги кастрират или пък изоставят в един момент на улицата доскорошните си домашни любимци. Зоодоборовлците ще продължат да съдействат на местната управа за установяване на некастрирани и нечипирани животни, а манипулациите ще бъдат извършвани в кучешкия общински приют. Те ще бъдат подновени след затопляне на времето. От началото на годината до момента такива не са извършвани, посочи кметът Дечев.

    Зоодоброволците призоваха останалите граждани за търпение и посочиха, че практиката в по-големите градове в други държави показва, че изчистването на бездомните животни от улиците е станало след система от регулярни кампании, които траят понякога с десетилетия. „Към животните не трябва да се подхожда агресивно, защото даваме лош пример на децата си. Искаме да се справим с проблема, но да го направим без да убиваме и унищожаваме, по цивилизован начин. За това е нужно търпение“, посочи Марена Веселинова от „Зоодоброволци“.

    От съществуването на общинския приют за кучета извършените кастрации там са 232 животни. Приблизително толкова е и броят на кастрираните кучета от „Зоодброволците“ от учредяването на организацията през 2013 година досега. Тя действа със средства от дарения. Чрез съдействието им са осиновени около 100 животни, голяма част от тях в чужбина.

    В съвместната работна група с институциите „Зоодоброволците“ са извадили на дневен ред и тежката тема за това, че в Хасково няма гробище за домашни любимци.

    Съдействие защитниците на животните ще получат и от страна на областната управителка д-р Стефка Здравкова, която е ветеринарен лекар по професия. Тук обаче идеята е да се организират презентации за отношението и отговорността към домашните любимци, които да бъдат представяни в детските градини и училищата. Децата трябва отрано да се учат, че животното е не само приятел за забавление и компания, а и огромно отговорност, категорични са зоодоброволците.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (28)

    • 1
      Ко
      Котето
      34 -16
      15:15, 22 яну 2020
      Да се кастрират зоодоброволците и след 10 - 20 години проблема ще е решен.
      • Ки
        Кика Добрева
        5 -5
        08:44, 23 яну 2020
        Ти бе умнико я кажи според теб как ще стане иначе? Само знаете да пишете и да мрънкате.Как да се контролира според теб популацията на бездомни животни като не спират някои тъпири да си изхвърлят животните по улиците. Ако четете и слушате малко по внимателно мооже би ще разберете... но едва ли щото нямате никаква мисловна дейност
      • Ба
        Бай Тончо
        9 -4
        10:52, 23 яну 2020
        Едно време кучетата се обстрелваха от ловните дружинки и нямаше проблем. Сега като има зоодоброволци да ги защитават няма кой да ги стреля и се напълнихме с кучета. Ако се намали броя на зоодоброволците е логично да се намали и броя на кучетата, та в този ред на мисли котето е прав.
    • 2
      Гл
      глутница
      32 -15
      15:22, 22 яну 2020
      Цяла вечер ми лаят под прозореца 5 кучета! Без спиране лаят! Бездомни, агресивни кучета! Не мога да спя! Нали кметът щеше да реши проблема с кучетата??? Дори ми е идвало на ума да стана вечер и да им сложа отрова, за да спрат и спя спокойно, но морала не ми го позволява, както и това че може невинно куче на някой собственик на разходка да умре. Направете нещо!!!
      • Гр
        гражданин
        16 -19
        15:33, 22 яну 2020
        Докато продължаваме с това мислене, че един човек - кмета, който и да е той, трябва да измисли начин и реши проблема с бездомните кучета, това няма как да се случи! Ми хайде и вие си напънете мозъците и давайте предложения!!!
      • Ст
        странно
        11 -23
        15:46, 22 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ха
        Хаха
        19 -4
        16:25, 22 яну 2020
        Ако бяхте и толкова отворени срещу държавниците, които ви ебат всеки ден щяхме отдавна да сме се оправили...
      • Ха
        хаха
        10 -1
        16:32, 22 яну 2020
        Проблемът не е нов, нито само хасковски и може би трябва да се питат тези, които имат някакъв опит... Четири лапи?
      • До
        Дора Иванова
        6 0
        08:53, 23 яну 2020
        За първи път се предприемат тези мерки. Не може тази популация от бездомни животни да изчисти за три дена. Точно за това са тези чипове да се знае собственика на кучето. Чипа си го поставя собственика на кучето. Регистрацията в общината е безплатна. А данъка за куче в общината е еднократна в размер от 10.00лв. Защо винаги скачате срещу хората които искат да помогнат и да решат проблема. Защо не скачате на хората които изхвърлят непрекъснато животните си от вилите и апартаментите. Воювайте с тях. Ние също не искаме да има бездомни животни повече от вас
    • 3
      Ма
      маргинал
      16 -9
      15:41, 22 яну 2020
      Ами що тогава любимата ви управляваща партия не реши проблема,бре гражданино? Нали бяхте много кадърни, знаещи и можещи включително и този ващ обслужващ сайт.
    • 4
      Gl
      glutnica
      28 -6
      15:52, 22 яну 2020
      Ми иди ги питай кого лаят???? ЦЯЛА ВЕЧЕР след 6 има коли и повече движение и спират! Сигурно имат бяс??? Тази вечер ще изляза с колата и ще ви снимам, понеже ме е страх пеша! Стига сте защитавали кучетата! И аз харесвам кучета, но не и такива! За какво плащаме данъци?!?? Да ми надуват главата и да ме е страх да изляза ли? Ми отиди лично и се увери като не вярваш! Има решение на проблема както е в други страни: Кучето се залавя, затваря се, кастрира се. Дават се за осиновяване и ако до 3 месеца не се осинови от отговорен стопанин, се приспива!
    • 5
      Гл
      Глутница
      28 -5
      16:05, 22 яну 2020
      И още нещо. Искам да попитам колко от вас зоо-- защитници на бездомните нежелани кучета, имат куче, коте? и дали са бездомни или породисти??? Лицемерно е да ги защитаваш и подкрепяш скитането им из града, а ти да не си помогнал на нито едно, осиновявайки го??? Точно от такива ми се драйфа! Аз съм прибрала много животни без порода, но съм против нежеланите животни скитащи по улиците, ръсещи болести на ДЕЦАТА ВИ, хапещи децата ви! Имате избор - прибирайте си ги у вас! И ГИ КОНТРОЛИРАЙТЕ, бъде щастливи. Навън за опасни
      • Мо
        Моля?
        12 -6
        19:26, 22 яну 2020
        Сериозно ли искаш да попиташ?Искаш ли и да ги видиш?Да ги преброиш?На мен пък ми се драйфа от такива дето пишат глупости.Като си прибрала,прибирай още,нали си против скитащите? Като не искаш да имат болести, клиники бол-влизаш, купуваш 10 бр.-симпарика /че нежната душа се потриса най-вече от краставите/, вземаш още толкова за вътрешно и почваш-вътрешно,външно обезпаразитяване. Скитащите по улиците животни дали сами са си избрали този живот?!Ама че популизъм, други ги изхвърлят,ама ние трябва да ги приберем,всички.Апелирай към тези,които ги размножават безконтролно,осакатяват ги,гаврят се с тях.
    • 6
      Ня
      Няма
      5 -3
      16:47, 22 яну 2020
      кучета,няма проблем.
      • Въ
        Въпрос
        8 -2
        23:55, 22 яну 2020
        Винаги съм се чудел защо евтаназията не се одобрява от еко- зоо- и пр. зелени...Нямало да се реши проблема.Все пак е някакво начало-ще понамалеят.
    • 7
      Ня
      Някой
      17 -19
      16:49, 22 яну 2020
      Проблема се решава много лесно! Една филийка хляб напоена със червен антифриз и готово. Няма куче, няма проблем!
      • Мх
        Мхм
        15 -12
        18:17, 22 яну 2020
        Ха дано се спънеш и си напъхаш филийката дълбоко в гърлото!
    • 8
      Ам
      Американски ХуйГолям
      15 -3
      17:11, 22 яну 2020
      Станчо ,
      ти Кучкар стана Ма Майци
      .....
      А що не станеш и Водопроводчик - 3 години Хасковлии плащат "воден данък" на башибозука на ГРОБ и ДПС
      • До
        До тъпака по горе
        3 -2
        00:28, 23 яну 2020
        Не три години,а 16 години преди рова Хасково плаща скъпа вода,защото предишния ви червен кмет я направи 3 лева за кубик.
    • 9
      Те
      Тервел
      15 -7
      18:41, 22 яну 2020
      В Орфей лаят по цяла нощ.Моите уважения,ама вече ще взема мерки.Обичам животните но не може да се спи.
    • 10
      Ба
      баба яга с тигана
      20 -4
      19:27, 22 яну 2020
      Тротоарите са пълни с изпражнения човек да го е страх да не настъпи някоя кучешка бомба. Нищо против домашните любимци, но вината е в стопаните им. Кога ще вземат и да глобяват стопанин на куче, което се облекчава на тротоар или в градинки и паркове, където минават хора или играят деца . На направена забележка дежурния отговор на кучкаря е че, наторява и кучето му е чисто и обезпаризитено. И минувачи питат стопанина... ти защо не свалиш гащите и също не се облекчиш на тротоара??
      А на зоодоброволците и на тях да им сложат по един чип и ще им приляга много повече от обиците и пирсингите, които носят като атрибут!!!
      • Яг
        Яго
        4 -2
        09:48, 23 яну 2020
        Наистина-по тротоарите до всяко дърво има кучешки бомби....пример-ул.Хр.Ботев.Много неприятно!Стопаните на кучета много рядко почистват,а и хората,коите се грижат за чистотата подминават!
        Пред читалище "Заря" до пейките често има (и си стоят)не само кучешки бомби!Ужасно е!
    • 11
      Ви
      ВИЕТНАМЕЦ
      5 -3
      20:18, 22 яну 2020
      Къде са тия животинки?
    • 12
      Ба
      баба яга с тояга
      8 -4
      22:08, 22 яну 2020
      А къде са тия виетнамци, тайландци и китайци??? Дойдоха в европа и станаха вегетарианци!
      На такива нехайни кучкари разхождайки се и цапащи с изпражнения улиците по една яка жопка зад врата първо на четирикракия лайнар и след това и на собственика му също лайнар и граждданин боклук и ще видите как на на другия ден ще заобикалят квартала!
    • 13
      4 -3
      22:44, 22 яну 2020
      Ние на кой да се оплакваме от Орфей 38 де то пуловиния блок гледат кучета във входа където живея мериши на кучешки *****
      • Мх
        Мхм
        7 -4
        08:23, 23 яну 2020
        Завалийче неграмотниче,тръгнало да се оплаква.Я, марш в училище да учиш граматика!
    • 14
      00
      007
      4 -3
      00:51, 23 яну 2020
      Тъпунгери в панелки, нека ви лаят и да ви напомнят, че има и други животни на този свят освен вас
    • 15
      До
      Дора Иванова
      0 0
      08:34, 23 яну 2020
      Чипа на кучето си го заплаща собственика. Регистрацията в общината е безплатна. Еднократно за година се заплаща 10.00лв данък в общината за година. Чипа е е помощно средство за да се справим с изхвърлянето на животни по улиците на града и селата. Нали се сещате че ще се изхвърлят животни отново и отново. Да речем : прибираме част от животните от улиците и след месец изхвърлят двойно повече. Нали това е идеята да се наказват тези които ги пускат да се разхождат по улиците и не контролират популацията.

    Още новини

    Последни новини