Стопираха Наредба 37, автоинструкторите участват в работна група по промените

Изображение 1 от 2

    Готвените промени в Наредба 37 на Министерството на транспорта, които касаят обучението на кандидат-шофьорите са стопирани.

    Предстои четирите съсловни организации, свързани с обучението на начинаещите шофьори да излъчат свои представители, които да се включат в работните групи за фиксирането на промените в Наредбата. Това съобщи Валентин Пашов който е председател на местния съюз на автоинструкторите в Хасково. Той уточни, че предсатвителите от бранша ще са от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз, Асоциацията и Съюза на българските автомобилисти – СБА и Асоциацията за обучение в транспорта и ще бъдат избрани на  квотен принцип от всеки регион.

    „Ще се наблегне на качественото обучение и на изпита. Ще държим, както и досега, изпитът да е строг,  за да се види и подготовка на самите курсисти. Започваме преговори по Наредбата докато не бъде изменена и опростена тя. Ще се търсят компромисни варианти по нея, които да са и в полза и на обучаващите и на тези, които ще бъдат обучавани.“, посочи Валентин Пашов, който днес и беше част от протеста на автоинструкторите от цялата страна в София.

    Десетина учебни коли тръгнаха от Хасково тази сутрин за да се включат в недоволството.

    Точно по обяд автомобили на обучители се събраха на площад „Александър Батенберг” и блокираха движението по булевард „Цар Освободител”. В протеста участваха около 400 учебни автомобила. Блокадата беше за около 4 часа.

    Недоволството на представителите на школите за обучение на начинаещи шофьори бе срещу заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев от края на 2019 година за увеличаване на часовете по кормуване за курсистите от 35 на 41, която е част от готвените промени в Наредба 37.

    Протестът бе и срещу въвеждането на GPS система, която да определя маршрута, по който курсистите ще карат, и в което автоинструктурите заподозряха обслужване на лоби.

    На протеста бяха издигнати плакати с надписи:„Нормите ни превръщат в буквоядци“, „Ние държавни пари не харчим“ и „Не на селфито“.

    В ранния следобед протестиращите бяха приети от министъра на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова. Тя заяви след срещата, че преговорите продължават, а заповедта за увеличение на часовете по кормуване от 31 на 42 така или иначе още не е влязла в сила. Михайлова допълни, че институциите и протестиращите искат едно и също и това е качественото обучение. „При всички случаи мисля, че тази среща бе необходима, защото от Министерството на образованието не веднъж сме заявявали, че не се фиксираме в броя на часовете, а как се провеждат те, колко са ефективни. Готови сме да дискутираме темата в нова работна група, на която въпросите отново да бъдат поставени.“, посочи заместник-образователният министър.

    Развръзката на протеста обаче дойде, след като с автоинструктурите се срещнаха Бойко Рановски и Малина Крумова.

    Директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски посочи, че когато работната група излезе със съответните предложения, и те се приемат, за да няма разнобой в бранша, тогава ще започнат промени в нормативната база.

    Новата работна група с представители от бранша от цялата страна ще бъде оглавена от председателя на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова, стана ясно при срещата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Мх
      мхмм
      11 -5
      17:58, 14 яну 2020
      Продължавайте да им подарявате книжки и после говорете за черна статистика.....лошото е, че дори и на 41 часа да се вдигне пак няма да има файда. Инструкторите не стават, гледат само пари да вземат и да те научат как да спираш и тръгваш....и да спираш на СТОП линията на която в България няма видимост. Няма полигон, няма нощно, няма каране по сняг и/или лед дори едно елементарно паркиране не ги научават. Не 41 часа, а поне 1-2 години обучение с право да започнеш курса от 16г, както и право на обучение със собствен автомобил. Ама нали гледаме да вземем само едни пари и да отбием номера както всичко в нашата страна.
    • 2
      Ки
      Кирил Гущера
      7 0
      19:31, 14 яну 2020
      Тия така наречени автоинструктори са полуграмотни и въобще не искат да възприемат новото.
    • 3
      Ня
      някой си........
      2 -7
      20:06, 14 яну 2020
      Господа пишете си тук неподготвени, просто да напи... Виж коментара
    • 4
      Ав
      Аврам
      8 0
      20:20, 14 яну 2020
      Бойко,Бойко,така не се управлява държава.Който не е излязал на жълтите павета той не е постигнал целта си.То не бяха сестри,превозвачи,сега автоинструктори.С отстъпки не става.Това говори за слабост и страх,че електората ще гласува против теб.Да си твърд и отговорен също е качество.На теб просто ти липсва.Теб не те интересува,че тези хора пускат убийци на пътя,а да гласуват за теб.
    • 5
      Ки
      Кирил Гущера
      5 -1
      21:24, 14 яну 2020
      Че са неграмотни и не са в час с новото си е видно и за кьорав!!! Тия всички стари и охранени мастити инструктори по нищо не се различават от другаря Донев от филма "Дами канят" , превъплъщен по бай тошово време в главната роля Стефан Данаилов ! Та тия "протестери" как обучават и от колата си не слизат, а кабинетите и компютрите им са на години с курсистите им и ги имат за парлама ,защото изискванията са за определен брой компютри за проверяващите. Гледам ги по телевизията се изказват и как се позовават на европейските практики.... и като сте толкова европейци къде ви са тренажорите??? Все още работят със стари модели телефони а ако имат смартфони то те са за парлама. За 3Жето покритието било им виновно. Че вече има и 4 Же обаче всичко опира до нови технологии а пък е по-лесно да взимаш а не да дадеш !!
      Защо няма млади инструктори да протестират, а само мастити кандидат пенсии и то шефове на автошколи ? Отговора е защото правят някакви добри пари в автшколите си и новите изменения ще им развалят рахата!
      Прав е Аврам утре сигурно ще са наред да стачкуват чистачите и метачите, а Бат Бойко е мека мария!
    • 6
      Ва
      Василев
      2 0
      10:06, 15 яну 2020
      Тия освен да си чукат курсистките и да уреждат вземането на изпити друго дали правят? И това им е достатъчно - хем сексуално задоволени хем и финансово.

    Още новини

    Последни новини