Кои останаха пренебрегнати при номинациите за „Оскар“

Мрачната комиксова адаптация "Жокера" получи най-много номинации за наградите "Оскар" - 11 на брой, съобщиха световните информационни агенции.

Въпреки очакваното добро представяне, засвидетелстваната от американската Академия за кинематографично изкуство и наука солидна подкрепа за предизвикалия полемики филм на Тод Филипс, основно заради насилственото съдържание, донякъде се оказа изненадваща за наблюдателите.

"Жокера", реализирал над 1 милиард долара в международния бокс-офис, получи номинации в основни категории, сред които за най-добър филм, най-добър режисьор (Тод Филипс), най-добър актьор (Хоакин Финикс), най-добър адаптиран сценарий.

С по 10 номинации следват три продукции - мафиотският епос "Ирландецът" на Мартин Скорсезе, одата за златната ера на киното "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино и военният епос "1917" на Сам Мендес, сред които за най-добър филм и най-добър режисьор.

За 87-ми път надпреварата за режисьорския приз ще е изцяло мъжка, въпреки че 2019 г. беше историческа за жените зад камера, отбеляза Асошиейтед прес. Най-вероятната кандидатка Грета Гъруиг не намери място сред претендентите за работата си над "Малки жени", въпреки че получи номинация за адаптиран сценарий. Гъруиг е последната жена, номинирана за режисьорския приз - преди две години за "Лейди Бърд".

С номинация в категорията за най-добър режисьор се размина и съпругът на Грета Гъруиг, Ноа Баумбак за "Брачна история".

"Поздравления за тези мъже", заяви актрисата Иса Рей, която оповести номинациите заедно с колегата си Джон Чо.

От киноакадемията отбелязват, че тази година за сметка на това са номинирани рекорден брой жени - 62, съобщи Ройтерс.

По шест номинации получиха филмите "Паразит", "Брачна история" и "Джоджо Заека". Социалната сатира "Паразит", отличена със "Златна палма" на кинофестивала в Кан, стана първата южнокорейска продукция с номинация в категориите за най-добър филм и най-добър международен филм. Създателят му Пон Джун-хо също намери място сред номинираните режисьори.

Извън надпреварата за най-добър актьор останаха потенциални претенденти като Робърт де Ниро за "Ирландецът", Крисчън Бейл за "Пълно ускорение", Адам Сандлър за "Нешлифовани камъни", Еди Мърфи за "Долимайт е моето име" и Тарън Еджъртън, триумфирал наскоро на наградите "Златен глобус", отбеляза "Холивуд рипортър". Носителят на отличието за главна мъжка роля ще бъде избран измежду Антонио Бандерас за "Болка и величие", Леонардо ди Каприо за "Имало едно време в Холивуд", Адам Драйвър за "Брачна история", Джонатан Прайс за "Двамата папи" и Хоакин Финикс за "Жокера".

Асошиейтед прес отчете като изненада, че в надпреварата за най-добра актриса не е попаднала получилата ласкави отзиви Аукуафина за изпълнението си в "Сбогуването". Рапърката и актриса се размина с шансовете да стане втората азиатка с номинация за главна женска роля. Първата - Мърл Оберон, номинирана през далечната 1936 г., скрива произхода си.

Въпреки че киноакадемията пое ангажимент да работи в посока към повишаване на разнообразието след скандалите с "твърде белите Оскар-и", единствената афроамериканка, номинирана тази година, е британката Синтия Ериво. Ериво е с номинация за ролята на аболиционистката Хариет Тъбман във филма "Хариет".

Синтия Ериво освен това тръгва по стъпките на Лейди Гага и Мери Джей Блайдж - звезди, получили в една и съща година актьорска номинация и номинация за песен от филм. Ериво ще се съревновава във въпросната категория с парчето "Stand Up" от "Хариет", за което е номинирана заедно с Джошуа Брайън Кембъл.

С номинация в същата категория изненадващо се размина суперзвездата Бионсе, която беше считана за вероятна претендентка с песента "Spirit" от "Цар Лъв".

Освен Синтия Ериво и Джошуа Брайън Кембъл, в категорията са номинирани Елтън Джон, Ранди Нюман, съпружеското дуо Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес и Даян Уорън. За Уорън, която досега не е печелила "Оскар", това е 11-а номинация.

Освен в категорията за песен от филм, двукратният носител на "Оскар" Ранди Нюман е номиниран и в категорията за оригинална музика за "Брачна история".

С редките две номинации в актьорските категории е Скарлет Йохансон. Преди нея с подобно постижение могат да се похвалят само 11 актьори.

Една от големите изненади, поднесени от академията, е че сред номинираните в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля не намери място считаната за фаворитка Дженифър Лопес за "Да свалиш Уолстрийт".

Не по-малка изненада за наблюдателите е, че извън надпреварата за най-добра анимация остана "Замръзналото кралство 2" - най-касовата анимационна продукция.
Стрийминг платформата Нетфликс е с общо 24 номинации за наградите "Оскар", отбеляза Ройтерс. Сред тях са две за най-добър филм - за "Ирландецът" и "Брачна история", както и за документален филм за "Американска фабрика" - на продуцентската компания Higher Ground Productions на Мишел и Барак Обама.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 92-ри път в театър "Долби" в Лос Анджелис на 9 февруари. За втора поредна година церемонията за наградите "Оскар" ще премине без водещ.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини