Microsoft прекрати поддръжката на Windows 7, на ход са хакерите

Microsoft прекрати поддръжката на операционната система Windows 7, съобщи на официалния си сайт компанията.

От 14 януари се прекратява техническата поддръжка на системата по всякакви проблеми, актуализации на софтуера, както и актуализирането и коригирането на системата за сигурност. Windows 7 ще продължи да работи на компютрите, на които е инсталиран, но на потребителите настоятелно се препоръчва ъпгрейд до по-новия Windows 10.

По-рано Microsoft поясни, че Windows 7 е разработен преди десетилетие, когато нивото на киберзаплахите е било друго. Появата на нови технологии налага фокусирането на вниманието върху киберзаплахите при създаването на следващата система - Windows 10.

Windows 7 излезе през юли 2009 г.

Националният център за киберсигурност на Великобритания (NCSC) предупреди гражданите за необходимостта от надграждане до нова версия на Windows, съобщава The Telegraph.

В изявление агенцията за борба с шпионажа определя Windows 7 като опасен и съветва да спрете използването му възможно най-скоро. Експертите твърдят, че спирането на поддръжката 14 януари, обявено от Microsoft, може да провокира увеличаване на атаките срещу потребителите с полулярната операционна система. NCSC не съветва собствениците на устройства с Windows 7 да използват интернет банкиране и имейл.

Ако актуализирането не е възможно, центърът съветва да се прехвърлят на други устройства чувствителните данни от компютрите под Windows 7. Агенцията отбеляза, че хакерите са проучвали възможностите за атаки срещу операционната система от 2014 г. насам.

Изданието отбелязва, че Windows 7 вече е бил в центъра на голяма кибератака. През 2017 г. стана известно, че повечето компютри на Националната здравна служба на Англия, заразени с вируса WannaCry, са работели под тази операционна система.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини