Областният управител атакува в съда увеличението на налозите в пет общини, не е имало поименно гласуване на съветниците

  Областният управител Никола Чанев атакува увеличението на данъци и такси в пет от седемте общини на областта. Мотивът му е, че не е спазено изискваното от закона поименно гласуване от съветниците.В Община Кърджали то е демонстративно потъпкано. Отразено е и в протокола на последната сесия в Кърджали.В други общини е имитирано.Изискано е поименното гласуване да бъде доказано по надлежен начин.Ако се направи опит областният управител да бъде заблуден,ще бъде сезирана прокуратурата.

 Аз съм категорично срещу целесъобразността на увеличението на налозите.Мога обаче в съда да атакувам само законосъобразността,подчерта губернаторът.

   Никола Чанев обвини кметовете на общини,че са изчакали местния вот за да прокарат увеличението на данъци и такси. Те са скрили това от него и при следизборната си среща. В момента все още общините Ардино и Черноочене не са увеличили налозите. Три от общините са увеличили само данъци,една и такси. Единствена Община Кърджали е вдигнала и такса „смет”.

 Най-безапелационно се действа в Община Кърджали. Тук само данъка върху сградите е драстично толкова увеличен, че превишава този в София,Пловдив и Бургас,като се изравнява със морската столица Варна. Освен това жителите на града ще плащат 18 пъти повече от крайградските села. На всеки кърджалиец се налага допълнителна данъчна тежест от 150 лева, подчерта областния управител. Той отхвърли мотивът на кмета на община Кърджали за увеличението на налозите.Не е мотив недостигът на средства в бюджета. При 63 млн.лв.план-сметка на общината става дума не за липса на пари, а на компетентност, категоричен бе Никола Чанев. Губернаторът обвини ръководството на БСП в общината в колаборационизъм с кмета Хасан Азис и ДПС. Единствено съветниците от ПП ГЕРБ са истинската опозиция в местния парламент, подчерта Чанев.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини