Ранната деменция идва на 45

Когато говорим за деменция и Алцхаймер, най-често си представяме хора в силно напреднала възраст. Истината е, че деградацията на мозъка може да се прояви и на възраст от около 45 години.

Този вид деменция се нарича "ранна деменция", като при него загубата на памет не е най-очевидният симптом.

Ранната деменция афектира онези части на мозъка, които са отговорни за управлението на мислите ни, за способността да разсъждаваме и да регулираме емоциите си.

Така хората, страдащи от нея, продължават да имат спомени за живота си, но започват да се държат неподходящо в определени ситуации.

Добрата новина е, че човек може да противодейства на деградацията на мозъка и да я редуцира до 55% - нещо, което е трудно постижимо при други видове деменция.

От медицинския клон на университета Корнел, Ню Йорк, казват, че човек може осезаемо да ограничи болестта чрез активност - физическа и умствена.

Ранната деменция атакува онези, които още в средата на четиридесетте са започнали да си дават повече почивка от професионалния и социалния живот, и са се отказали да са активни участници в обществения живот.

Спортът и умствените усилия имат свойството да лимитират развитието на ранна деменция, дори и при хората, които са генетично предразположени към нея.

Под спорт учените имат предвид не задължително дълги маратони или часове във фитнеса, а редовни разходки, риболов и градинарство - леки и приятни занимания, които държат тялото и системите в него активни.

По отношение на умствената динамика, медиците от университета Корнел отново предлагат леки и забавни дейности, като игра на карти с приятели, занимание с хобита и дори редене на пъзел.

Те подчертават, че дегенерацията на мозъка няма да спре, но физическата и интелектуалната активност могат спомогнат за забавянето и ограничаването й.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини