На прага на война: колко силна е армията на Иран

Иран изстреля повече от дузина ракети по две американски бази в Ирак. Ислямската република се закле да отмъсти, след като най-великият му генерал Касем Солеймани беше убит от САЩ на летището в Багдад.

Върховният лидер на Иран аятола Али Хаменей заяви, че атаката е „шамар в лицето” на САЩ. Но колко голяма и силна е армията на Иран и какво знаем за нея, пита Би Би Си (BBC) и дава отговор.

Какви ракети има Иран?

Ракетните способности на Ислямската република са ключова част от военните ѝ умения, като се има предвид относителната ѝ липса на въздушни сили в сравнение със съперници като Израел и Саудитска Арабия.

Доклад на американското министерство на отбраната описва ракетните сили на страната като най-големите в Близкия изток, съдържащи главно ракети с малък и среден обсег на действие. Също така се твърди, че Иран тества космическа технология, която да ѝ позволи да разработва междуконтинентални ракети, с много по-далечен обсег на действие.

Тази програма обаче беше спряна от Иран като част от ядреното споразумение през 2015 г., но, предвид несигурното положение на споразумението, програмата може да се възобнови.

При всички положения обаче много цели в Саудитска Арабия и Персийския залив, както и евентуално цели в Израел, ще бъдат в обсега на Иран при сегашните му ракетни възможности. През май миналата година САЩ разположиха в Близкия изток система за противоракетна отбрана „Пейтриът”, тъй като напрежението с Иран се увеличи. Тя е предназначена за противодействие на балистични ракети, крилати ракети и модерни самолети.

Колко голяма е армията на Иран?

Според Международния институт за стратегически изследвания (мозъчен тръст , базиран във Великобритания) иранската армия разполага с 523 000 души военен персонал. Това включва 350 000 души в редовната армия и поне 150 000 души в Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК). В морските сили на ИРГК има още 20 000 служители.

ИРГК контролира също и отряда Басидж – доброволчески сили, които помага за потискане на вътрешното недоволство. Това звено може да мобилизира стотици хиляди души персонал.

ИРГК  беше създаден преди 40 години за защита на ислямската система в Иран и се превърна в основна военна, политическа и икономическа сила. Въпреки че има по-малко войски от редовната армия, Корпусът се счита за най-авторитетната военна сила в Иран.

Операциите в чужбина

Силите „Ал Кудс”, ръководени до скоро от покойния генерал Касем Солеймани, провеждат операции в чужбина за ИРГК и докладват директно на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Смята се, че те наброяват около 5000 души.

Отделът е разположен в Сирия, където съветва военните, лоялни на сирийския президент Башар Асад и въоръжава шиитските милиции, които се бият с тях. В Ирак „Ал Кудс” подкрепи доминираните от шиитите паравоенни сили, които подпомогнаха за разгрома на „Ислямска държава”.

САЩ обаче твърдят, че „Ал Кудс” имат по-широка роля, като осигуряват финансиране, обучение, оръжие и оборудване на организации, които Вашингтон определи като терористични групи в Близкия изток. Те включват движението на Хизбула в Ливан и палестинския ислямски джихад.

Има ли Иран ядрено оръжие?

В момента Иран няма програма за ядрено оръжие, а преди е заявявал, че не желае такава. Но Ислямската република разполага с много от елементите и с необходимите познания, за да се сдобие с ядрена военна мощ.

Ядреното споразумение през 2015 г. между Техеран и шестте ядрени световни сили – от което президентът Тръмп се оттегли през 2018 г. – въведе ограничения и международни проверки на ядрените дейности на Иран.

След убийството на генерал Солеймани от американските сили, Иран заяви, че няма да бъде обвързан от тези ограничения. Но също така казва, че ще продължи да си сътрудничи с ядрената пазителка на ООН – МААЕ.

Сравнение между армиите на САЩ и Иран

На очи се набива най-вече огромната разлика във военните бюджети: този на САЩ е около 50 пъти по-висок. Като численост на въоръжените сили, плюс резервистите, американците също водят убедително, отбелязва „Дойче Веле”.

Експертите смятат, че в една евентуална бъдеща война стратегическото превъзходство на САЩ ще се материализира най-вече чрез авиацията: американците имат 12 пъти повече бойни самолети от Иран. А танковете им са четири пъти повече.

Единственият род войски и вид оръжие, при които иранците имат чувствително превъзходство, е артилерията. Но дали в една евентуална война артилерията би играла някаква сериозна роля? Цялото човечество се надява, че до отговор на този въпрос няма да се стигне. Тоест, че няма да има война. Дано.

https://www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини