15 °C

Набелязаха мерки за по-добро управление на археологическия комплекс Перперикон

В община Кърджали се проведе среща дискусия във връзка с по-доброто управление и стопанисване на археологическия комплекс Перперикон. Тя бе инициирана от Общинския съветник Георги Кючуков по време на последното за миналата година заседание на Общинския съвет. Още тогава кметът насрочи срещата за 8 януари. А днес в нея участваха кметът инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, общинският съветник Георги Кючуков, както и общински експерти в областта на туризма, управлението на проекти и финанси.

Кметът инж. Хасан Азис  набеляза конкретни стъпки за по-доброто управление на Перперикон и привличането на туристически поток, както и за по-стриктен контрол по отношение на    входните такси. Чуха се различни предложения от страна на експертите и участниците в срещата.

Аз съм изключително удовлетворен от срещата в този формат, заяви след срещата нейният инициатор Георги Кючуков. „Решенията, които се взеха са адекватни на този етап и много разчитам да посрещнем следващия туристически сезон с вече предприети мерки, а те са регламентиране на екскурзоводското обслужване, завишаване на контрола от страна на община и музей относно постъпващата входна такса, както и регламентиране на търговската дейност в подножието на Перперикон”, коментира Кючуков.  

Според заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова срещата е била доста ползотворна. Хубаво е, че разширихме тематично въпросите, поставени от директора на РИМ Даниела Коджаманова, а именно ще се стартира процедура за статут и граници на още 5 археологически паметници – „Златните рудници” в село Стремци, крепостта Моняк, Вишеград и пещерата „Утроба”. Около 300 паметници има на територията на общината, които са без статут и за това предприехме тези мерки, които на практика разширяват туристическия продукт, коментира Тихомирова.

Извършваме контрол и върху реализираните и реализиращите се на Перперикон Проекти, допълни заместник-кмета инж. Катя Митовска. По думите й в момента общината реализира проект по програмата Интеррег България -Гърция. В устойчивост са още няколко проекта на Перперикон. Община Кърджали разходва средства за поддръжката на всички извършени до момента Строително-монтажни работи.

И според директора на РИМ Даниела Коджаманова е нужно да се прецизират действията по контрол на Перперикон. Според нея на този етап входът за археологическия обект е на принципа „врата у поле”. „Изграждането на Посетителския център ще регламентира в определен ред посещенията чисто визуално, защото той ще организира туристическия поток, а това ще повиши и качеството на туристическата услуга. Това ще стане с получаването на една предварителна информация за паметника. Докато сега се справяме със собствени сили. Често се на налага на служителите на музея да изпадат в ролята на пъдар, защото дори и част от посетителите платили входни такси, смятат, че имат право да правят всичко на Перперикон”, коментира Коджаманова.

По думите и Законът за културното наследство е категоричен, че средствата събирани от такси могат да бъдат разходвани  единствено и само за опазване и популяризиране на културно наследство, в това число – археологически паметници, дейност на музеи, каталози, реставрация, консервация и т.н.  

Темата ще бъде продължена по време на заседания на Обществените съвети по култура и туризъм към община Кърджали, допълни Веселина Тихомирова.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини