18 °C

Набелязаха мерки за по-добро управление на археологическия комплекс Перперикон

В община Кърджали се проведе среща дискусия във връзка с по-доброто управление и стопанисване на археологическия комплекс Перперикон. Тя бе инициирана от Общинския съветник Георги Кючуков по време на последното за миналата година заседание на Общинския съвет. Още тогава кметът насрочи срещата за 8 януари. А днес в нея участваха кметът инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, общинският съветник Георги Кючуков, както и общински експерти в областта на туризма, управлението на проекти и финанси.

Кметът инж. Хасан Азис  набеляза конкретни стъпки за по-доброто управление на Перперикон и привличането на туристически поток, както и за по-стриктен контрол по отношение на    входните такси. Чуха се различни предложения от страна на експертите и участниците в срещата.

Аз съм изключително удовлетворен от срещата в този формат, заяви след срещата нейният инициатор Георги Кючуков. „Решенията, които се взеха са адекватни на този етап и много разчитам да посрещнем следващия туристически сезон с вече предприети мерки, а те са регламентиране на екскурзоводското обслужване, завишаване на контрола от страна на община и музей относно постъпващата входна такса, както и регламентиране на търговската дейност в подножието на Перперикон”, коментира Кючуков.  

Според заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова срещата е била доста ползотворна. Хубаво е, че разширихме тематично въпросите, поставени от директора на РИМ Даниела Коджаманова, а именно ще се стартира процедура за статут и граници на още 5 археологически паметници – „Златните рудници” в село Стремци, крепостта Моняк, Вишеград и пещерата „Утроба”. Около 300 паметници има на територията на общината, които са без статут и за това предприехме тези мерки, които на практика разширяват туристическия продукт, коментира Тихомирова.

Извършваме контрол и върху реализираните и реализиращите се на Перперикон Проекти, допълни заместник-кмета инж. Катя Митовска. По думите й в момента общината реализира проект по програмата Интеррег България -Гърция. В устойчивост са още няколко проекта на Перперикон. Община Кърджали разходва средства за поддръжката на всички извършени до момента Строително-монтажни работи.

И според директора на РИМ Даниела Коджаманова е нужно да се прецизират действията по контрол на Перперикон. Според нея на този етап входът за археологическия обект е на принципа „врата у поле”. „Изграждането на Посетителския център ще регламентира в определен ред посещенията чисто визуално, защото той ще организира туристическия поток, а това ще повиши и качеството на туристическата услуга. Това ще стане с получаването на една предварителна информация за паметника. Докато сега се справяме със собствени сили. Често се на налага на служителите на музея да изпадат в ролята на пъдар, защото дори и част от посетителите платили входни такси, смятат, че имат право да правят всичко на Перперикон”, коментира Коджаманова.

По думите и Законът за културното наследство е категоричен, че средствата събирани от такси могат да бъдат разходвани  единствено и само за опазване и популяризиране на културно наследство, в това число – археологически паметници, дейност на музеи, каталози, реставрация, консервация и т.н.  

Темата ще бъде продължена по време на заседания на Обществените съвети по култура и туризъм към община Кърджали, допълни Веселина Тихомирова.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини