19 °C

Набелязаха мерки за по-добро управление на археологическия комплекс Перперикон

В община Кърджали се проведе среща дискусия във връзка с по-доброто управление и стопанисване на археологическия комплекс Перперикон. Тя бе инициирана от Общинския съветник Георги Кючуков по време на последното за миналата година заседание на Общинския съвет. Още тогава кметът насрочи срещата за 8 януари. А днес в нея участваха кметът инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, общинският съветник Георги Кючуков, както и общински експерти в областта на туризма, управлението на проекти и финанси.

Кметът инж. Хасан Азис  набеляза конкретни стъпки за по-доброто управление на Перперикон и привличането на туристически поток, както и за по-стриктен контрол по отношение на    входните такси. Чуха се различни предложения от страна на експертите и участниците в срещата.

Аз съм изключително удовлетворен от срещата в този формат, заяви след срещата нейният инициатор Георги Кючуков. „Решенията, които се взеха са адекватни на този етап и много разчитам да посрещнем следващия туристически сезон с вече предприети мерки, а те са регламентиране на екскурзоводското обслужване, завишаване на контрола от страна на община и музей относно постъпващата входна такса, както и регламентиране на търговската дейност в подножието на Перперикон”, коментира Кючуков.  

Според заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова срещата е била доста ползотворна. Хубаво е, че разширихме тематично въпросите, поставени от директора на РИМ Даниела Коджаманова, а именно ще се стартира процедура за статут и граници на още 5 археологически паметници – „Златните рудници” в село Стремци, крепостта Моняк, Вишеград и пещерата „Утроба”. Около 300 паметници има на територията на общината, които са без статут и за това предприехме тези мерки, които на практика разширяват туристическия продукт, коментира Тихомирова.

Извършваме контрол и върху реализираните и реализиращите се на Перперикон Проекти, допълни заместник-кмета инж. Катя Митовска. По думите й в момента общината реализира проект по програмата Интеррег България -Гърция. В устойчивост са още няколко проекта на Перперикон. Община Кърджали разходва средства за поддръжката на всички извършени до момента Строително-монтажни работи.

И според директора на РИМ Даниела Коджаманова е нужно да се прецизират действията по контрол на Перперикон. Според нея на този етап входът за археологическия обект е на принципа „врата у поле”. „Изграждането на Посетителския център ще регламентира в определен ред посещенията чисто визуално, защото той ще организира туристическия поток, а това ще повиши и качеството на туристическата услуга. Това ще стане с получаването на една предварителна информация за паметника. Докато сега се справяме със собствени сили. Често се на налага на служителите на музея да изпадат в ролята на пъдар, защото дори и част от посетителите платили входни такси, смятат, че имат право да правят всичко на Перперикон”, коментира Коджаманова.

По думите и Законът за културното наследство е категоричен, че средствата събирани от такси могат да бъдат разходвани  единствено и само за опазване и популяризиране на културно наследство, в това число – археологически паметници, дейност на музеи, каталози, реставрация, консервация и т.н.  

Темата ще бъде продължена по време на заседания на Обществените съвети по култура и туризъм към община Кърджали, допълни Веселина Тихомирова.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
22 сеп 2020
Последни новини