Набелязаха мерки за по-добро управление на археологическия комплекс Перперикон

В община Кърджали се проведе среща дискусия във връзка с по-доброто управление и стопанисване на археологическия комплекс Перперикон. Тя бе инициирана от Общинския съветник Георги Кючуков по време на последното за миналата година заседание на Общинския съвет. Още тогава кметът насрочи срещата за 8 януари. А днес в нея участваха кметът инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, общинският съветник Георги Кючуков, както и общински експерти в областта на туризма, управлението на проекти и финанси.

Кметът инж. Хасан Азис  набеляза конкретни стъпки за по-доброто управление на Перперикон и привличането на туристически поток, както и за по-стриктен контрол по отношение на    входните такси. Чуха се различни предложения от страна на експертите и участниците в срещата.

Аз съм изключително удовлетворен от срещата в този формат, заяви след срещата нейният инициатор Георги Кючуков. „Решенията, които се взеха са адекватни на този етап и много разчитам да посрещнем следващия туристически сезон с вече предприети мерки, а те са регламентиране на екскурзоводското обслужване, завишаване на контрола от страна на община и музей относно постъпващата входна такса, както и регламентиране на търговската дейност в подножието на Перперикон”, коментира Кючуков.  

Според заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова срещата е била доста ползотворна. Хубаво е, че разширихме тематично въпросите, поставени от директора на РИМ Даниела Коджаманова, а именно ще се стартира процедура за статут и граници на още 5 археологически паметници – „Златните рудници” в село Стремци, крепостта Моняк, Вишеград и пещерата „Утроба”. Около 300 паметници има на територията на общината, които са без статут и за това предприехме тези мерки, които на практика разширяват туристическия продукт, коментира Тихомирова.

Извършваме контрол и върху реализираните и реализиращите се на Перперикон Проекти, допълни заместник-кмета инж. Катя Митовска. По думите й в момента общината реализира проект по програмата Интеррег България -Гърция. В устойчивост са още няколко проекта на Перперикон. Община Кърджали разходва средства за поддръжката на всички извършени до момента Строително-монтажни работи.

И според директора на РИМ Даниела Коджаманова е нужно да се прецизират действията по контрол на Перперикон. Според нея на този етап входът за археологическия обект е на принципа „врата у поле”. „Изграждането на Посетителския център ще регламентира в определен ред посещенията чисто визуално, защото той ще организира туристическия поток, а това ще повиши и качеството на туристическата услуга. Това ще стане с получаването на една предварителна информация за паметника. Докато сега се справяме със собствени сили. Често се на налага на служителите на музея да изпадат в ролята на пъдар, защото дори и част от посетителите платили входни такси, смятат, че имат право да правят всичко на Перперикон”, коментира Коджаманова.

По думите и Законът за културното наследство е категоричен, че средствата събирани от такси могат да бъдат разходвани  единствено и само за опазване и популяризиране на културно наследство, в това число – археологически паметници, дейност на музеи, каталози, реставрация, консервация и т.н.  

Темата ще бъде продължена по време на заседания на Обществените съвети по култура и туризъм към община Кърджали, допълни Веселина Тихомирова.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини