13 °C

Набелязаха мерки за по-добро управление на археологическия комплекс Перперикон

В община Кърджали се проведе среща дискусия във връзка с по-доброто управление и стопанисване на археологическия комплекс Перперикон. Тя бе инициирана от Общинския съветник Георги Кючуков по време на последното за миналата година заседание на Общинския съвет. Още тогава кметът насрочи срещата за 8 януари. А днес в нея участваха кметът инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, общинският съветник Георги Кючуков, както и общински експерти в областта на туризма, управлението на проекти и финанси.

Кметът инж. Хасан Азис  набеляза конкретни стъпки за по-доброто управление на Перперикон и привличането на туристически поток, както и за по-стриктен контрол по отношение на    входните такси. Чуха се различни предложения от страна на експертите и участниците в срещата.

Аз съм изключително удовлетворен от срещата в този формат, заяви след срещата нейният инициатор Георги Кючуков. „Решенията, които се взеха са адекватни на този етап и много разчитам да посрещнем следващия туристически сезон с вече предприети мерки, а те са регламентиране на екскурзоводското обслужване, завишаване на контрола от страна на община и музей относно постъпващата входна такса, както и регламентиране на търговската дейност в подножието на Перперикон”, коментира Кючуков.  

Според заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова срещата е била доста ползотворна. Хубаво е, че разширихме тематично въпросите, поставени от директора на РИМ Даниела Коджаманова, а именно ще се стартира процедура за статут и граници на още 5 археологически паметници – „Златните рудници” в село Стремци, крепостта Моняк, Вишеград и пещерата „Утроба”. Около 300 паметници има на територията на общината, които са без статут и за това предприехме тези мерки, които на практика разширяват туристическия продукт, коментира Тихомирова.

Извършваме контрол и върху реализираните и реализиращите се на Перперикон Проекти, допълни заместник-кмета инж. Катя Митовска. По думите й в момента общината реализира проект по програмата Интеррег България -Гърция. В устойчивост са още няколко проекта на Перперикон. Община Кърджали разходва средства за поддръжката на всички извършени до момента Строително-монтажни работи.

И според директора на РИМ Даниела Коджаманова е нужно да се прецизират действията по контрол на Перперикон. Според нея на този етап входът за археологическия обект е на принципа „врата у поле”. „Изграждането на Посетителския център ще регламентира в определен ред посещенията чисто визуално, защото той ще организира туристическия поток, а това ще повиши и качеството на туристическата услуга. Това ще стане с получаването на една предварителна информация за паметника. Докато сега се справяме със собствени сили. Често се на налага на служителите на музея да изпадат в ролята на пъдар, защото дори и част от посетителите платили входни такси, смятат, че имат право да правят всичко на Перперикон”, коментира Коджаманова.

По думите и Законът за културното наследство е категоричен, че средствата събирани от такси могат да бъдат разходвани  единствено и само за опазване и популяризиране на културно наследство, в това число – археологически паметници, дейност на музеи, каталози, реставрация, консервация и т.н.  

Темата ще бъде продължена по време на заседания на Обществените съвети по култура и туризъм към община Кърджали, допълни Веселина Тихомирова.  

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини