9 °C

Днес ДПС в Кърджали отбелязва три десетилетия от своето учредяване

Днес ДПС в Кърджали отбелязва три десетилетия от своето учредяване.То е предшествано от взривоопасни митинги,последвали връщането на имената на българските турци.

На 2 януари пред Партийния дом,днес сграда на Общината имаше голям митинг-отпред  българи, кордон от полицаи, зад тях турците. Дойде Андрей Луканов.До 5 януари всеки ден вървяха митингите в Кърджали.

  В основата на митингите в Кърджали са Бахри Юмер и негови съмишленици. Обяснявахме, че протестираме за връщането на елементарните ни човешки права. Бяхме против крайните елементи. Обяснявахме, че с реваншизъм доникъде няма да се стигне,разказва Бахри Юмер пред медиите тогава.

По това време във Варна Амед Доган създава Движение за права и свободи. Датата е 4 януари. Веднага той тръгва за Кърджали с влак. Пристига на 5 януари. Влакът е спрян от националисти на гара Перперек.

Това бе оповестено на митинг на площад Освобождение /пред магазин Девети септември/.Организаторите на митинга пращат тридесетина коли да го докарат. Те пък тръгнали пеша за Кърджали. Появиха се на митинга. Тогавашният съратник на Доган - Касим Дал обяви,  че е създадено Движението за права и свободи. Запозна присъстващите на митинга с уставните документи и програмната декларация.

Активисти се договарят  вечерта да проведат сбирка. Събират се в бл.35 във “Възрожденци” в апартамента на Айдън Бейтула Кадир ,строител от софийска бригада. До сутринта заседават.Взема се решение да се учреди структура на ДПС и в Кърджали.

 На 6 и 7 обикалят областта. На 8 януари в къщата на баджанака на Бахри Юмер по пътя за Енчец /днес улица Юмер лютви №35/ се събират 33 души.  Учредява се областна структура на партията.  Предлагат Мюмюн Рамадан, човек с  опит да оглави областната структура.

 Учредителите на ДПС в Кърджали са на мнение,че има политически кръгове в страната, които искат да дискредитират  ДПС на всяка цена.На това се дължат и твърденията ,че партията е създадена от Държавна сигурност.  Няма как такива приказки да ни разединят. Ние помним тоталитарните времена. Тогава тайните служби гледаха под лупа турското население. Нямаше турски интелектуалец който да не е разработван от ДС. Направо им казваха стани агент или ти е спукана работата,спомнят си учредители.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  петър димов
  2 0
  08:04, 8 яну 2020
  вече ми се повръща от това дпс-престанете да публикувате тези глупости.никаква заслуга няма за нищо дпс. цялата заслуга е на държавна сигурност чрез турските мекерета агенти. театър

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини