Днес ДПС в Кърджали отбелязва три десетилетия от своето учредяване

Днес ДПС в Кърджали отбелязва три десетилетия от своето учредяване.То е предшествано от взривоопасни митинги,последвали връщането на имената на българските турци.

На 2 януари пред Партийния дом,днес сграда на Общината имаше голям митинг-отпред  българи, кордон от полицаи, зад тях турците. Дойде Андрей Луканов.До 5 януари всеки ден вървяха митингите в Кърджали.

  В основата на митингите в Кърджали са Бахри Юмер и негови съмишленици. Обяснявахме, че протестираме за връщането на елементарните ни човешки права. Бяхме против крайните елементи. Обяснявахме, че с реваншизъм доникъде няма да се стигне,разказва Бахри Юмер пред медиите тогава.

По това време във Варна Амед Доган създава Движение за права и свободи. Датата е 4 януари. Веднага той тръгва за Кърджали с влак. Пристига на 5 януари. Влакът е спрян от националисти на гара Перперек.

Това бе оповестено на митинг на площад Освобождение /пред магазин Девети септември/.Организаторите на митинга пращат тридесетина коли да го докарат. Те пък тръгнали пеша за Кърджали. Появиха се на митинга. Тогавашният съратник на Доган - Касим Дал обяви,  че е създадено Движението за права и свободи. Запозна присъстващите на митинга с уставните документи и програмната декларация.

Активисти се договарят  вечерта да проведат сбирка. Събират се в бл.35 във “Възрожденци” в апартамента на Айдън Бейтула Кадир ,строител от софийска бригада. До сутринта заседават.Взема се решение да се учреди структура на ДПС и в Кърджали.

 На 6 и 7 обикалят областта. На 8 януари в къщата на баджанака на Бахри Юмер по пътя за Енчец /днес улица Юмер лютви №35/ се събират 33 души.  Учредява се областна структура на партията.  Предлагат Мюмюн Рамадан, човек с  опит да оглави областната структура.

 Учредителите на ДПС в Кърджали са на мнение,че има политически кръгове в страната, които искат да дискредитират  ДПС на всяка цена.На това се дължат и твърденията ,че партията е създадена от Държавна сигурност.  Няма как такива приказки да ни разединят. Ние помним тоталитарните времена. Тогава тайните служби гледаха под лупа турското население. Нямаше турски интелектуалец който да не е разработван от ДС. Направо им казваха стани агент или ти е спукана работата,спомнят си учредители.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    петър димов
    2 0
    08:04, 8 яну 2020
    вече ми се повръща от това дпс-престанете да публикувате тези глупости.никаква заслуга няма за нищо дпс. цялата заслуга е на държавна сигурност чрез турските мекерета агенти. театър
Последни новини