Финландия предлага 4-дневна работна седмица

Властите във Финландия ще предложат въвеждането на 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден, съобщиха световните информационни агенции.

Финландският премиер Санна Марин заяви, че тези промени биха позволила на хората да прекарват повече време със семействата си.

Тя призова за по-гъвкав работен график в страната, който да подобри производителността на работниците и да създаде по-голям баланс между професионалния и личния живот.

В момента във Финландия е обичайно да се работи по осем часа на ден, пет дни в седмицата.

Предложението следва съседна Швеция, където шестчасовият ден се прилага от 2015 година.

Предложението среща подкрепа от водещи политици във Финландия, сред които министъра на образованието Ли Андерсон, лидер на Левия алианс.

34-годишната Марин е вторият най-млад държавен глава в света, който встъпи в длъжност на 10 декември 2019 година.

Марин има бърз възход във финландската политика, откакто на 27 години стана ръководител на градския съвет на своя индустриален град Тампере.

Тя е бивш министър на транспорта на Финландия.

Марийн беше избрана от нейната Социалдемократическа партия в неделя, за да бъде направен опит, за да се спаси петпартийната управляваща коалиция, която беше разклатена след оставката на Анти Рин.

Правителствената рокада във Финландия стана в ключов момент. Скандинавската страна бе ротационен председател на Европейския съюз до края на годината. Хелзинки играе централна роля в усилията за приемането на нов бюджет за Съюза.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини