Най-голямото цвете цъфна и засмърдя в Индонезия

    Природозащитници в Индонезия откриха най-голямото цъфнало цвете в историята, съобщава Live Science, като допълва, че това е забележително начало на годината. Рекордьорът е на паразитно растение, което буквално ухае на мърша.

    Името на рекордното цвете е Rafflesia tuan-mudae, макар че понякога се нарича трупно цвете заради зловонието на гниещо месно, което излъчва, когато е в разцъфти напълно. Всъщност няколко вида смрадливи тропически цветя споделят това наименование. С

    Венчелистчетата на оранжевото цвете са огромни  - 111 см в диаметър, надминавайки предишния рекорд от 107 см на цъфтнала Рафлезия в Западна Суматра преди няколко години.

    Трупното цвете се счита за един от най-големите видове цветя в света, което прави този вонящ екземпляр едно от най-големите цветя, измерени някога.

    Въпреки името си, трупното цвете всъщност е паразит по тропически род лоза, наречен тетрастигма. След като се вкорени в нея, то расте около девет месеца, преди да се превърне в гигантско оранжево цвете. Цветето цъфти за около седмица, привличайки мухи със своята воня, съблазнените след това пренасят цветния прашец, за да помогнат за разпространението на паразите по други лози.

    В Зимните градини в Окланд е цъхнало друго гигантско цвете с мирис на умряло, съобщи на 4 януари новозеландския Stuff

    Едно от най-редките цветя в света с аромат, който е сравнен с миризмата на гниещ труп, цъфна в Оклендските домове в градините. Amorphophallus titanum, наричано също трупно цвете, е родом от Суматра, Индонезия и е извествно с непредсказуемите интервали, на които цъфти. Зловонната му миризма е толкова лоша, че някои хора припадат.

    Случвало сее трупно цвете да цъфне в някоя от ботаническите градини - в Нюйоркската през 2016 г. след 10-годишен период на растеж и друго с подобен мирис в Консерваторията на цветята в Сан Франциско и през 2018 г.. Този вид паразитно цвете, известно като Amorphophallus titanum (името буквално се превежда като "гигантски променлив фалос"), може да нарасне между 2 до 4 метра на височина преди цъфтежа. Когато дойде време, цветето се отваря за около 24 до 36 часа, преди да се затвори отново - кратък прозорец, който може да се окаже прекалено мимолетен, или твърде дълъг, в зависимост от вашите чувствителност към миризмата на гниещо месо.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини