Как да създаваш приятелства в зряла възраст

Помниш ли колко лесно ти беше да се сприятеляваш като дете, в началното училище? В повечето случаи най-добрите ти приятели бяха твоите съученици или съседчета. Или пък децата на ваше приятелско семейство?

Страх от отхвърляне и липса на време
Да намериш приятели, когато си малък, е много по-лесно, отколкото като пораснеш. Не само, че тогава си се тревожел по-малко от отхвърляне. Най-вероятно не си бил и толкова придирчив по отношение на компанията, с която дружиш.

Но сега, когато вече си зрял човек, нещата изглеждат различно. Освен страхът от отхвърляне, създаването на нови приятелства отнема и много повече време. А времето е лукс за възрастните. И така стигаш до момента, в който просто се оплакваш колко малко приятели имаш и как броят им постоянно намалява. Спокойно, не само ти се чувстваш така.

Изследванията сочат, че след 25-годишна възраст приятелствата започват да отслабват и дори да се разпадат. Причините са най-различни – смяна на работа, брак, преместване, поява на деца.

И все пак, здравото приятелство е не по-малко важно и за възрастните. Според едно проучване, без значение какво е семейното положение на човек, ако той има 10 или повече приятели, след като е навършил 45 години, е много по-щастлив, когато достигне 50-та си годишнина, отколкото този с много по-малко приятели.

При хората с по-широки социални кръгове рискът от смърт е с 50% по-нисък, отколкото при останалите. Ето какво можеш да направиш, ако искаш и имаш нужда от повече приятели в обкръжението си.

Правилната нагласа
Много е просто. Няма как да намериш нови приятели, ако подходиш скептично и мислиш, че няма да ги намериш. Това, в което вярваш, се превръща в твоята реалност. Съветите по-долу могат да ти помогнат да изградиш нови връзки.

1. Фокусирай се върху това да бъдеш открит.
Не бива да мислиш твърде много за самия процес на сприятеляване. Вместо да се тревожиш от отхвърляне или пък да се притесняваш, че може да изглеждаш скучен, дай път на онова свое Аз, което те е направлявало в началното училище. И също така, не мисли, че бъдещите ти приятели трябва да са от твоя пол. Платоничните приятелства между мъж и жена са напълно възможни, те са реални. Бъди открит и имай търпението да видиш какво ще се получи накрая.

2. Направи списък с потенциалните си приятели.
Почти всеки човек има в живота си поне един или двама познати, с които би искал да бъде по-близък. Ето защо можеш да направиш списък с такива хора, които да поканиш на кафе следващия път. Помни, че да изградиш едно приятелство означава да положиш усилия и да бъдеш инициативен. След като си направиш списъка, избери един от тях и излезте някъде. Можеш поне да опиташ.

3. Вмести срещата с приятел в графика си.
Нека бъдем честни. Всички сме заети. И много често, въпреки добрите си намерения, ако не си го планирал, е много вероятно просто да не предприемеш нищо. Добре би било да си определиш точна дата, на която да поканиш онзи колега от офиса, който ти е толкова приятен, да изпиете по нещо след работа. Или пък отдели малко време, за да се обадиш на жената, с която си се запознал във фитнес залата, за да побъбрите по общи теми. Разковничето е в планирането на първите разговори и срещи. Ако никога не ги включиш в натовареното си ежедневие, ще продължиш да отлагаш до безкрай.

4. Приемай поканите.
Да, изморен си, зает си, имаш твърде много ангажименти. Но ако някой те покани, по-добре се съгласи и опитай. Ако страдаш от социална тревожност, си повтаряй, че този човек те е поканил, защото му е приятно с теб и би искал да се опознаете. Разбира се, ако смяташ поканата за неуместна или пък си болен, учтиво я отклони. Но поне не забравяй на по-късен етап да се реваншираш. Да приемаш покани, дори когато са отправени от хора, които не са ти много близки, е чудесна възможност да разшириш приятелския си кръг.

5. Опитвай нови неща.
Когато търсиш нови приятели е важно да разшириш кръгозора си и да опитваш нови неща. Да посрещаш нови предизвикателства. Никога не знаеш дали няма да намериш ново хоби. А е много възможно по този начин да се запознаеш с нови, интересни хора. Запиши се на арт занимания или на уроци по танци. Може би има още някой, който е излязъл от зоната си на комфорт. Именно той може да е бъдещия ти приятел.

6. Разбери къде можеш да срещнеш нови хора.
Част от предизвикателството е да знаеш къде да търсиш. Много често хората смятат, че наоколо няма хора, с които биха могли да се сприятелят. Но всъщност проблемът не е в липсата на възможности, а в неспособността да положат усилия да ги намерят.

7. Използвай социалните мрежи като инструмент.
Основното им предназначение е точно това. Без значение дали живеят далеч от теб и дали сте се виждали след завършването на гимназия, социалните мрежи предлагат безброй възможности за нови приятелства. Да, чисто технически вие сте „приятели“, онлайн.
Ако искаш да сте приятели и в реалния живот, това не е достатъчно. Свържи се с човека лично, недей просто да харесваш публикациите или снимките му. Можеш да организираш партита или срещи, като създадеш събитие там. От реакциите на заинтересуваните, можеш да избереш онези хора, които би искал да присъстват и да опознаеш по-добре.

8. Общувай със съседите.
В много случаи най-добрите приятели са именно онези, които живеят някъде близо до теб. Следващия път, когато се засечеш със съсед, който ти се струва симпатичен, недей просто да го поздравяваш и после да затваряш входната си врата. Поговорете, организирайте си събиране, дори и в домашна обстановка.

9. Поддържай връзка с колегите си.
Голяма част от времето си прекарваме на работното място. Макар атмосферата да е формална и служебна, сигурно знаеш много от личния живот на колегите си. Ако наистина е така, покани някого на извънработна среща. Можеш да предложиш да отидете на театър, ако обича, или пък на някой футболен мач, ако харесва футбол. Знаейки какво е хобито му, можете да прекарате малко време заедно в любимо и за двама ви занимание – йога, тренировка, танци.

10. Тренирай.
Да, звучи като клише, че можеш точно в спортната зала да срещнеш нови приятели, но, повярвай, случва се постоянно. Следващия път, когато отидеш на клас по зумба, заговори момичето, което е до теб по време на танците. Не забравяй да я поздравяваш и да бъбриш с нея и следващия път, и по-следващия…Кой знае? Може да се окаже от „твоята порода.“

11. Участвай в събития, организирани в училището на детето ти.
В училището е много голяма вероятността да се запознаеш и сближиш с хора на твоята възраст. Ако и другият човек е доброволец в подобни мероприятия, сигурно имате едни и същи виждания по различни въпроси.

12. Поддържай приятелствата, които създаваш.
След като си се сближил с някого, е изключително важно да поддържаш контакт с него. Приятелствата са като цветята – имат нужда от постоянни грижи. Стреми се към регулярна комуникация. Чувайте се, пишете си, дори и само да се попитате един друг как сте. Проявявай интерес към живота му и към нещата, които са важни за него. Добрият приятел участва активно в живота на другия, не го прави само заради самия себе си.

Източник: verywellmind.com, gildcoaching.com

Източник: framar

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини