9 °C

Заплати на учители и полицаи се вдигат от 1 януари

С 50 лева се увеличава минималната заплата за страната, считано от днес - 01.01.2020 г. От 560 лв. размерът ѝ става 610 лв. Минималната почасова ставка се повишава на 3,66 лв. от 3,37 лв. Новите размери бяха определени с Постановление №350 на Министерския съвет от 19 декември 2019 г.

Също от днес най-ниското учителско възнаграждение надхвърля 1000 лв. Минималната основна заплата за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на направление ИКТ се повишава от 920 лв. на 1085 лв.

Промените, договорени в новия Колективен трудов договор, предвиждат още старши учителите/възпитателите да получават минимум 1120 лв. месечно вместо 955 лв. Главните учители/възпитатели ще започват с минимално основно възнаграждение 1176 при 1005 до вчера. Стартовата заплата за зам.-директорите се повишава от 1065 на 1246 лв., а за директорите - от 1140 на 1334 лв.

За увеличенията бяха осигурени 360 млн. лева.

Извън заплатите веднъж годишно учителите ще получават допълнително възнаграждение за постигнати резултати.

Държавните служители също ще получават по-високи с 10% възнаграждения от 1 януари, съгласно Закона за държавния бюджет за 2020 г. В тази връзка се повишават и заплатите в системата на полицията, съгласно проект за изменение на Наредба № 8121з-919 ОТ 2017 г. на МВР, който трябва да бъде гласуван от МС след 6 януари.

Главният секретар на МВР ще получава 2719 лв. основно месечно възнаграждение. Досега гл. комисар Ивайло Иванов получаваше 2136 лв. основно възнаграждение. За директор на главна дирекция то се увеличва на 2410 от 1881 лв. Младши разследващ полицай ще взема 1242 лв. при 915 основно възнаграждение досега.

Директорът на СДВР ще взема 2052 лв. при 1584 досега, а директорът на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН) - 1512 вместо 1964. Основното възнаграждение на директор на регионална дирекция "Гранична полиция" се увеличава от 1514 на 1967 лева. Командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма ще получава 2052 при 1584 основно възнаграждение досега.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Рали
  6 -5
  13:39, 2 яну 2020
  Колкото да повишават заплатите им, и учителите ще продължават да произвеждат неграмотници, и полицаите ще продължават да си мислят,че някой друг трябва да налага ред по улиците.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини