5 °C

Най-значимите научни изследвания и медицински открития на 2019 г.

"Човек сам кове собственото си здрaве и болест", казва Буда. И още: "Човек трябва да пази здравето си, за да се радва на ясно съзнание". През годината с непрестанните научни изследвания и медицински открития, които ви представяме, опитваме се да не пропускаме нищо важно. Нека си припомним кои бяха най-значимите научни и медицински пробиви за последните 12 месеца.

Боята за коса и ракът на гърдата

Темата за боядисване на косата и използването на козметични продукти като химикали за изправяне на коса касае почти всяка жена. Американско проучване предполага, че рискът от рак на гърдата може да се увеличи при по-честа употреба на тези химически продукти за коса.

Бременните жени и глобалното затопляне

Темата за глобалното затопляне и климатичните промени ще се превръща в номер едно за човечеството в бъдеще, тъй като е в негови ръце да обърне или забави процеса.  Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване на американски учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, тъй като горещото време повишава нивата на хормоните, свързани със започване на родилните мъки.

Тютюнопушенето и психичното здраве

Тютюнопушенето е един от най-големите бичове за човечеството, като всяка година е отговорно за преждевременната смърт на милиони хора по света. Сега британски изследователи от университета в Бристъл откриват връзка между пушенето на цигари и повишения риск от развитие на депресия и шизофрения.

Ваксината срещу рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаното туморно заболяване сред жените, но сега ваксина, която предотвратява рецидивите и развитието на рак на гърдата и яйчниците, може да стане достъпна до по-малко от десетилетие, според американски изследователи от клиниката Майо в Джаксънвил, Флорида. Специалистите са разработили имунотерапевтично лечение, което тренира имунната система да разпознава и убива клетките на рака на гърдата.

Природата и благосъстоянието

Природата е способна да подобрява благосъстоянието на хората, ако прекарват достатъчно време сред нея. Но колко точно е достатъчно? Прекарването на 120-300 минути седмично сред природата повишава чувството за благосъстояние, показва изследване на Медицинското училище на Ексетър.

Замърсяването на въздуха и психичните разстройства

Една от най-горещите теми в София и България през последните няколко години е замърсяването на въздуха. Сега ново проучване на американски учени от университета на Чикаго заключава, че излагането на мръсен въздух, особено през първите 10 години от живота, може да има значителна роля в развитието на психиатрични разстройства като биполярно разстройство, шизофрения и депресия.

Женската виагра

Лекарство за понижено сексуално желание при жените одобри Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ - лекарственото вещество бремеланотид, продавано под търговското наименование "Vyleesi" от "AMAG Pharmaceuticals", е инжекция, която може да бъде поставена преди сексуален акт.  Това е нов опит за "женска виагра", който да помогне на дамите да се справят със сексуалната дисфункция.

Източник: http://ladyzone.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини