Турция изпраща войски в Либия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че изпраща военен контингент в Либия по искане на официалната власт в Триполи.

Силите ще подкрепят международно признатото правителство на премиера Файез ел Сарадж в битката му срещу военния командир ген. Халифа Хафтар, чиято армия е лоялна на алтернативната власт, базирана в източния либийски град Тобрук.

"Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред веднага щом парламентът възобнови работа", коментира днес президентът на Турция.

Според Ердоган това най-вероятно ще стане още на 8-9 януари.

Решението на турския президент идва в ключов момент за официалното либийско правителство, което на практика контролира ефективно предимно района около Триполи.

В момента силите на Файез ел Сарадж са принудени да се отбраняват под напора на решителната офанзива на ген. Хафтар, който се ползва с неофициалната военна подкрепа на Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

Източнолибийската фракция е в по-добра позиция също така, защото в този район на страната са разположени по-голямата част от съоръженията за добив на петрол.

Правителството в Триполи пък разчита на подкрепата на Турция и Катар. Преди около месец турският президент дори отправи обвинения към Русия, че е изпратила свои наемници от частната военна компания "Вагнер" да се бият на страната на ген. Хафтар.

Решението на Ердоган идва ден след изненадващата му визита в Тунис, където той се срещна с Файез ел Сарадж.

"Ние вярваме, че Тунис ще помогне за постигането на стабилност в Либия. Обсъдихме стъпките, които можем да предприемем заедно, за да постигнем прекратяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на конфликта. Негативният развой на събитията в Либия се отразява не само на страната, но и на съседите, на първо място Тунис", обяви турският президент на съвместна пресконференция със своя туниски колега Каис Сайед.

Преди около месец пък властта в Анкара изненадващо подписа две споразумения с официалното либийско правителство – за военно сътрудничество и за морските пространства в Източното Средиземноморие.

Вторият документ предизвика гневна реакция от страна на Гърция, която прозря в него поредната порция териториални претенции към нейната акватория и свободното корабоплаване в Средиземноморието и в отговор изгони посланика на Либия.

https://www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини