Ще спрат ли убийствата на жени в Турция?

Насилието срещу жени постоянно стъписва турската общественост - и през 2019-а множество убийства на жени влязоха във вестникарските заглавия. Критиците твърдят, че турското правителство и правосъдието не се отнасят сериозно към този вид насилие. Но нарастващото възмущение в интернет-общността и твърдият ангажимент на групите в защита на женските права поставят турското правителство под натиск - политиците са принудени да се ангажират повече с темата.

Затова през март 2018 година две министерства - на вътрешните работи и на семейството - се заеха със създаването на механизъм за спешни случаи - мобилното приложение "KADES". Програмата може да алармира в случай на опасност, например когато жена е подложена на насилие. Тя позволява още чрез GPS да се установи точното местонахождение на застрашеното лице, за да може полицията бързо да стигне дотам. 

Успех ли е "KADES"?

Както съобщават от вътрешното министерство, за 21 месеца 353 334 души са си инсталирали приложението, а 16 500 души вече са го използвали. "Това, че програмата е била свалена толкова много пъти, показва, че има все повече насилие срещу жени. Те си инсталират приложението от страх", коментира правозащитничката Ялчънър Симсек.

Становището на вътрешното министерство е, че програмата дава положителен ефект, тъй като в сравнение с предходната година случаите на домашно насилие са намалели с 19 процента. Но Ялчънър Симсек е скептична по отношение на това дали "KADES" защитава ефективно жертвите на този вид насилие. "Ние пробвахме програмата, тя функционира", казва тя. Но е по-важно след натискането на копчето да има последствия за извършителите на тези нападения. "Искаме да бъде оповестена статистика за тези случаи", казва още правозащитничката.

430 убийства през 2019

Организацията "Ние ще спрем убийствата на жени" вече е регистрирала 430 убийства от началото на годината. Наред с множество други брутални случаи, турската общественост беше шокирана от неотдавнашното убийство на Филиз Текин от Измир: преди две седмици жената беше пребита от алкохолизирания си мъж, тъй като не изглеждала достатъчно поддържана. И тъй като извършителят отказал на пострадалата лечение в болница, осем дни по-късно тя починала от раните си. 

Групите, защитаващи правата на жените, се надяват, че общественият натиск, породен от случаи като този, ще доведе и до обществена промяна, която да бъде поддържана не само от гражданското общество, а и от политиците.

Трябват законови мерки

Гюлсюм Кав от Платформата за борба с убийствата на жени смята, че "програмата "KADES" естествено трябва да бъде изпробвана". Същевременно тя подчертава, че законите за защита на жените трябва да се прилагат по-ефективно от правосъдието. "Трябва да се предприемат стъпки за практическото приложение на Истанбулската конвенция. Тя най-накрая трябва да бъде реализирана от отговорните институции", подчертава Кав.

Истанбулската конвенция е многостранно споразумение на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от 2011-а година. Турция ратифицира конвенцията преди пет години и прие съответния закон за приложението ѝ. Но на практика, както посочват критиците, правните норми на конвенцията не се прилагат и предвидените мерки за помощ и за защита на жените не са реализирани.

Липсва политическа воля

Макар с пускането в действие на "KADES" правителството да демонстрира добра воля за предотвратяване на насилието срещу жени, засега липсва политическата воля за трайно разрешаване на проблема. Когато на 25 ноември 2 000 жени се събраха на протест в Истанбул в Международния ден срещу насилието спрямо жени, полицията разпръсна демонстрацията с гумени куршуми и сълзотворен газ.

https://www.dw.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини