Възстановяват учебните занятия в "Отец Паисий" от утре, реши Кризисен щаб

От утре , 12 декември  се възстановяват учебните занятия за учениците  от  СУ „Отец Паисий“ -Кърджали, като за целта ще бъде направено пренасочване на  учениците от среден и начален курс в  други  училища в областния град. Организацията и разпределението бяха съгласувани на днешното заседание на Кризисния щаб в община Кърджали, сформиран във връзка с инцидента с пропадналото стълбище в училището. Децата от начален курс -21 паралелки с 359 ученици, ще продължат учебния процес в класните стаи на Бизнес инкубатора и първи етаж на сградата на   СУ „Отец Паисий“. 15 паралелки с общо 359 деца от среден курс ще учат в сградата на Строителния техникум.  406 деца  от 16 паралелки на гимназиален курс ще провеждат временно учебни занятия  в сградите на ПГ по Механотехника и ПГ  по електроника и електротехника.   

Организацията на учебния процес по този начин ще продължи в периода  12-20 декември, след което учениците излизат в Коледна ваканция до 5 януари включително. Дните до тогава ще бъдат използвани за реализиране на поредица от дейности за възстановяване на нормалния учебен процес.

До седмица се очаква да бъде изготвен техническия проект за изграждане на евакуационно външно метално стълбище.Паралелно ще се работи върху проект за стоманобетонно вътрешно стълбище. Преди това ще  се изиска  експертно мнение от минимум двама специалисти дали да бъдат  изцяло премахнати всички стълбищни рамена или част от тях.

След 20 декември тече и вторият етап по решаването на проблема с поддалото стълбище в училището. Ще се работи  по изграждането и монтирането на външното евакуационно метално стълбище и по  подготовката за реализиране на проекта за компрометираното вътрешно стълбище. Района на строителните дейности около стълбището ще бъде обезопасен до приключването на строителството.

На този етап Кризисният щаб реши учениците да се върнат в училище  след 6 януари ако бъдат осигурени безопасни  условия за тях.

Днес кметът на община Кърджали  издаде заповед до директорите на всички училища и детски градини  всички масови мероприятия, свързани с динамично натоварване на конструкциите на стълбища и подобни съоръжения  да се провеждат  на други места. Общината има зали, които могат да се ползват от учебните заведения за празнични мероприятия. Също днес с кметска заповед ще се разпореди извършването на обследване на стълбищата във всички училища на територията на общината.

До края на седмицата ще бъде изготвена и Докладна записка до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за осигуряване на средства за възстановяване на стълбищата в СУ „Отец Паисий“. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини