Кои храни подобряват настроението?

"Хормонът на щастието" серотонин спомага за разграждането на стресовите хормони кортизол и адреналин. Има храни, които помагат на организма да поддържа нивото му високо.Решаваща за синтеза на серотонин е аминокиселината триптофан, която организмът си набавя чрез храната. Както повечето аминокиселини, тя се съдържа най-много в месните продукти.

Въпреки това организмът я усвоява много по-добре от богатите на въглехидрати пълнозърнести храни.

Причината: притокът на въглехидрати (особено на гладно) води до покачване на нивото на инсулин в кръвта, а той способства за транспортиране на аминокиселините в мускулите.

Триптофанът обаче почти не реагира на инсулина и остава в кръвта. При това не се налага да се конкурира с другите аминокиселини, а безпрепятствено достига до мозъка.

Богати на триптофан са: яйцата, пилешкото и пуешкото месо, рибата; бобовите храни; сусамът, слънчогледовите и тиквените семки, соята.

Идеална храна за поддържане на тонуса и настроението е суровото мюсли(ядки, зърна, сушени плодове..) - например в комбинация с кисело мляко.  Други храни, които повдигат духа и облекчеват стреса са: шоколодът, бананите, лютите чушки.

Източник: obekti.bg

Коментари в сайта

Последни новини