Бойко Борисов уволни социалния министър Бисер Петков. Преглед на печата

24 часа

Бойко Борисов уволни социалния министър Бисер Петков

Неуредиците с децата инвалиди още от 2018 г., забавените правила за втората пенсия и договорка с патриотите прелели чашата на премиера. Преди година първо го махна, после го остави.

Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Това обявиха от правителствената пресслужба в петък привечер.

Този път решението на министър-председателя да се раздели със социалния министър в третия си кабинет е окончателно, коментираха близки до Борисов. Освен това според премиера МТСП не работело с темпове, които да отговарят на очакванията на гражданите.

Поне 3 са натрупаните с времето причини, заради които Борисов е взел главата на Петков, научи "24 часа".

Първата е същата, заради която поиска оставката му и през 2018 г. - политиката към хората с увреждания и неяснотите около тяхното подпомагане. Въпреки че законовите промени бяха приети още през миналата година и работят от началото на тази, за министър-председателя проблемите в тази сфера не са изчистени.

Труд

Корумпираните във властта без визи за САЩ

САЩ ще използват "инструменти със зъби", за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Сред тях ще бъде и отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. Това заяви Н. Пр. Херо Мустафа по време на публична лекция на тема "Българо-американските отношения в следващите 30 години" в столичния хотел "Балкан".

Тя се позова на един от инструментите в американските закони, който позволява на държавния секретар да откаже достъп на официални лица и близките им, ако има доказателства за участието им в корупция в особено големи размери. На форума присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, Симеон Сакскобургготски.

Монитор

Пращаме в историята бащиното име

"Записано без наставката -ов/-ев, бащиното име става двусмислено, освен че не е характерно за нашата антропонимна система. Например, ако името е Мартин Виктор Томанов и бъде произнесено така, не е ясно дали то е двойно име Мартин-Виктор или второто име е бащино. Открай време българите се надяват и се радват най-много да отгледат "мъжка челяд", защото тя продължава рода, на нея се пада не само привилегията, но и отговорността да запази родовото име, и когато има поколение да даде бащино. Затова родителите трябва да бъдат по-отговорни, когато кръщават момчета", коментира проф. Чолева-Димитрова.

Според нея няма съмнение, че образуването на бащини имена по традиционния начин е силно разколебано.

Сега

Перничани се опитаха да блокират магистрала "Струма"

Протестиращите, заради водния режим в Перник граждани, се опитаха да блокират пътен възел Даскалово при автомагистрала "Струма". Органите на реда ги върнаха с призива, че не е добре да остават на пътя в тъмната част на денонощието.

По-рано днес в Перник отново имаше протест заради безводието и режима на водата в града. На демонстрацията си тази сутрин недоволните поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова. Недоволните граждани вече поискаха оставката на управителя на местното ВиК Иван Витанов. На 9 декември е насрочено Общото събрание на дружеството, на което ще се решава освобождаването му.

Капитал дейли

Защо Борисов поиска оставката на социалния министър

Близо година и половина след като подаде оставка като министър на труда и социалната политика заради невъзможността да овладее ситуацията около протеста на майките на деца с увреждания, но тя не беше приета, сега Бисер Петков напуска поста си по искане на премиера.

В късния следобед в петък от правителствената информационна служба съобщиха, че той е подал оставката си като министър, а премиерът я е приел. В краткото съобщение се казва още, че "кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания". "Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.", се казва още в съобщението на правителствената информационна служба.

Дума

Българо-македонската комисия съвсем зацикли

Поредното заседание на съвместната българо-македонската комисия по историческите въпроси приключи без успех и с ново напрежение.

Съпредседателят от българска страна проф. Ангел Димитров коментира, че напрежението в работата на комисията остава, а македонските представители не показват готовност за изчистване на споровете и настояват комисията да си вземе дълга почивка чак до май следващата година, пише БГНЕС.

Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство, каза Димитров.

Стандарт

ДПС избра знакова дата за конференцията си

Националната конференция, която е най-висшият форум на ДПС, ще се проведе на знакова за партията дата - 26 април догодина. Точно преди 30 години на тази дата бе регистирано Движението, припомни председателят Мустафа Карадайъ по БНТ. На 4 януари 2020 година пък се навършват 30 години от учредяването на партията.

Земя

95 тарикат-фермери лъжат за субсидии

95 бенефициенти са заявили неправомерно 16 000 ха, като общо заявената от тях площ за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в кампанията по Директни плащания за 2019 г. е почти 25 000 ха. С цел да получат субсидия, те са очертали площи, които не са техни и за които нямат документи и права за ползване.

Площта е заявена без правно основание, на различно място, често в различна община и дори област спрямо земите, за които кандидатите разполагат с правно основание, установи проверка на Агроминистерството и фонд "Земеделие". Земеделските земи, които са посочени от стопаните за подпомагане, са основно на територията на областите Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град. Заявените площи по СЕПП и ЗДП (зелени директни плащания) на тези бенефициенти са за около 8 млн. лева субсидия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини