Осмомартенско: Ниският размер на пенсията на жените се компенсира с по-дългия период, в който я получават

Навръх 8 март бившият социален министър Бисер Петков обясни, че ниският размер на пенсията при жените се компенсира с това, че я получават по-дълго. 

"По-ниската средна пенсия на жените се компенсира от по-дългия период на нейното получаване, тъй като те са с по-висока продължителност на живота и се пенсионират на по-ниска възраст", каза Петков пред бТВ.

Той и неговата колежка - също бивш социален министър, Христина Христова коментираха разликата в средната пенсия на жените и мъжете. 

Според Националния осигурителен институт средната пенсия на жените е с 220 лева по-малка от тази на мъжете. Освен това над 230 000 жени получават минимална пенсия. А мъжете с тези доходи са около 150 000. 

"Тази разлика се дължи на няколко фактора. Първият е, че има разлика във възнагражденията на мъжете и на жените, които се отразяват и върху пенсиите. Другата причина е, че дамите се пенсионират на по-ниска възраст и техният осигурителен стаж е по-кратък. Третата причина е, че при тях има повече периоди, в които те не се осигуряват или им се зачита осигурителен стаж, но без вноски", обясни Бисер Петков.

Христина Христова обясни, че с "отпуските по майчинство" държавата наказва жените. "Това намалява техните пенсии, защото няма осигурителен принос", каза тя. 

Бисер Петков беше социален министър в третото правителство на Бойко Борисов. В края на ноември 2019 г. лидерът на ГЕРБ поиска и прие оставката на Петков. Според Борисов темповете, с които Министерството на труда и социалната политика е работило тогава, не са отговаряли на обществено-политическите очаквания.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини