Машините са непобедими: Шампионът по Го приключи професионалната си кариера

Бившият шампион в играта Го Ли Седол взе решение да се откаже да играе и директно заяви, че е невъзможно да се победи изкуствения интелект. Играта Го се счита за една от най-сложните игри за ИИ, понеже в нея се разгръщат огромен брой комбинации, като според редица учени, комбинациите в Го са повече от атомите в наблюдаваната от нас Вселена.

Но всичко се промени през 2016 година, когато новият ИИ AlphaGo на компанията DeepMind за първи път удържа победа в четири от петте срещи с Ли Седол. Именно това събитие постави началото на ново поколение алгоритми с елементи на изкуствен интелект и машинно обучение, които са по-умни и креативни от всичко създадено досега в тази област.

„Откакто изкуственият интелект започна да играе Го, аз разбрах, че вече няма да мога да бъда на върха, дори и ако се задържа в челните места благодарение на безумни усилия. Дори и да се задържа за малко, знам че ще се появи друг, по-съвършен ИИ, който няма да може да бъде победен“ – каза Ли Седол.

Ли Седол, считан от всички за най-добрия играч на Го в края на 2000-те години бе уверен, че ще победи ИИ, но загуби. След това се наложи да се извинява пред многобройните южнокорейски фенове. Много експерти се изказаха, че съперничеството между човека и машината е било много ефектно. Изкуственият интелект AlphaGo учуди всички с ход номер 37, който в началото бе счетен за грешка, но в крайна сметка се оказа решаващ във втората игра. Ли успя да спечели една партия благодарение на „божествения ход“ номер 78, с което обърка изкуствения интелект. И всъщност световният шампион Ли Седол си остана единственият човек, който е успял да победи AlphaGo по време на турнирите.

През 2017 година Deep Mind представи още по-съвършена версия на своята програма. Това е AlphaGo Zero, който бе обявен за най-силния играч в историята на Го. Но независимо от това, Ли Седол възнамерява да изиграе още една игра с мощен изкуствен интелект, преди окончателно да се оттегли. За съперник той си избра южнокорейският изкуствен интелект HanDol, който успя да победи петте най-добри играча в Южна Корея, където тази игра е традиционна. Ли ще играе с преимущество от две фигури, но дори в тези условия той не вярва победата.

Интересно е, че модернизираната версия AlphaGo Zero, разработена да използва само подсилено машинно обучение, успя да победи на Го всички предишни свои версии с резултат 100:0. Сега разработчиците обучиха алгоритъма да играе класически шах и японския шах Шоги.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини