Разследване показа как Google манипулира резултатите в търсачката си

Google манипулира алгоритмите си за търсене в интернет така, че резултатите да са в изгода на едрия бизнес и да намаляват остротата на обществени дискусии. Това сочат резултати на разследване на The Wall Street Journal. Тези изводи ярко контрастират със заявленията на компанията за обективизъм и недопускане на човешка намеса.

От медията отчитат, че след президентските избори в САЩ през 2016 г. активността в тази посока нараства. През 2018 г. Google е внесла 3200 промени в алгоритмите си, след като през 2017-та те са били 2400, а през 2010 г. – едва 500.

Какво показва разследването (накратко)

The Wall Street Journal са провели над 100 интервюта, както и собствени тестове и твърдят, че промените често са в ущърб на по-малкия бизнес. Поне в един случай става дума за интерес на рекламодател – компанията eBay. Също така компанията рекламира едри сайтове като Amazon и Facebook.

Промените редовно касаят каква точно информация вижда потребителят. Става дума не само за баналната подредба на резултатите, но и за техни описания, автоматично допълване на ключовите думи/фрази при търсене, както и резултатите при търсене на новини. Всичко това би трябвало да не се променя ръчно.

Въпреки че твърди обратното, Google все пак разполага със свой "черен списък". В него влизат далеч не само сайтове за спам или такива, нарушаващи закона.

Автоматичното дописване в при търсене е променено така, че да не предлага на потребителя остри или провокативни варианти, когато става дума за противоречиви теми, като например аборти или имиграция.

За Google работят над 10 000 нископлатени работници, които се занимават с оценка на резултатите от търсения. Според компанията те просто следят качеството им, но всъщност тя им дава наставления в какъв ред да подреждат резултатите.

Сравнение с конкуренти и Project Owl

Журналистите са сравнили работата на алгоритмите на Google с търсачките Bing на Microsoft и DuckDuckGo, която поставя акцент върху поверителността. Очаквано, допълването на реда за ключови думи и органичните резултати са различни.

Например ако потребителят въведе имена на американски политици, Google предлага доста по-безобидни варианти. При въвеждане на "Джо Байдън" Google предлага още думите "колко години", а DuckDuckGo допълва с "прекалено стар за кандидатиране".

През 2016 г. вътрешно разследване в Google показа, че между до 0,25% от заявките касаят недостоверна информация. Въпреки малкия дял това представлява около 2 млрд. търсения годишно. Компанията сформира екип, който трябва да разработи механизъм за проверка на интернет ресурсите за автентичност. Инициативата получава името Project Owl.

В рамките на проекта е използван опит, натрупан при борбата със спам. Съставен е списък с признаци за това дали дадена страница може да бъде оценена като авторитетна. Такива, при които въпросните признаци липсват, "потъват" надолу в резултатите.

Приблизително по това време ръчната намеса в резултатите вече се е превръщала в нещо обичайно. Разбира се, тук няма как да се гледа съвсем едностранчиво. Показването на сайт с гореща линия за предотвратяване на самоубийства при търсене на начини за отнемане на собствения живот определено е добро решение, което е съзнателно е взето от човек.

Манипулациите с резултатите резултатите на търсачката започват преди около 20 години, когато компанията активно се бори с разпространението на спам. От тази епоха датират и споменатите черни списъци. Към нея се отнася и конфликтът между основателите на Google – Лари Пейдж и Сергей Брин. Вторият е бил против човешката намеса в работата на алгоритмите, докато първият е смятал, че увеличаването на спама вреди на потребителите. Брин, въпреки еврейския си произход, е оставял в резултатите антисемитски ресурси, докато Пейдж е давал на подчинените си тайни инструкции, зад гърба на своя бизнес партньор. В крайна сметка ръчната намеса в работата на алгоритмите е победила.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини