Кърджалиец ръководи единствения автентичен ансамбъл за ритуала „Сема”в Турция, гостува в Пловдив

    Кърджалиец ръководи единствения автентичен ансамбъл за ритуала „Сема” в Р Турция. Точното му название е Общество за историческа турска музика „Султан Селим III”. Създаден е  през 1991 г.към Министерството на културата. Ръководи се от потомъка на изселници от Кърджали Бахри Гюнгюрдю. Членовете му са от Истанбул. Ансамбълът гостува в Европейската столица на културата Пловдив по покана на генералният консул на Р Турция Хюсеин Ергани и със спомоществователството на Турските авиолинии. Той изнесе представление в Мевляни хането в стария град ,което днес  известния ресторант „Пълдин”. От Генералното консулство бяха поканили отбрана публика от цялата страна, сред които и районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.

       Представяме ви специална церемония, превърнала се във философия. Тя идва от Джелялеттин Руми  Мевляна. Призива на Мевляна „Ела,ела, Ела който и да си!” достига до всички краища на света. Това посочи в приветствието си към гостите генералният консул Хюсеин Ергани. Той отбеляза, че Мевляна е роден в Афганистан , но е творил в Коня.Посланието му към хора от различни етноси и религии днес привлича хиляди негови почитатели в Коня. Благодарим ви, че се отзовахте на този призив и днес сте тук, посочи още генералният консул.

      Бахри Гюнгюрдю подчерта, че едното крило на религията са отговорностите, а другото разбирателството. Двете издигат към небето птицата на мистицизма. Той позволява да се борим с егото. Затова ритуалът „Сема” се изпълнява по традиция веднъж седмично. Той започва със заповедта „Бъди”. Дервишите първо целуват ръката на шейха. Започва завъртане от дясно на ляво. Завършва с молитва към Аллах.

       Йомер Тюгру Ченангер, пенсиониран директор на дирекция в Министерството на културата на Република Турция, изпълняваше ролята на шейха. Той бе категоричен, че от 1925 г.в страната му няма вече действащи шейхове. Той посочи че ансамбълът „Султан Селим III” е единствения автентичен изпълнител на ритуала „Сема”, всички други са комерсиални  и  го практикуват по погрешен начин, включително и в Бурса,където има Мевляни хане. Ние гледаме на „Сема” като на една история. Имало е 178 Мевляни ханета в целия свят. Само на Балканите са съществували 200 текета. Турската държава дава подкрепа на ансамбъла. Религията  е личен избор,нещо, което е само между личността и бога, завърши Йомер Ченангер.

      Самият той ръководи молитвата преди церемонията, коленичил върху червено обагрена овча кожа.  Червеният й цвят символизира съдбата. Дервишите направиха намаз на бели овчи кожи.

      На ритуала присъства и Васил Тосев, единствения българин-дервиш, посветен от Фарук Челеби и приел името Вели.

      Творбите на Мевляна имат световна известност. В Коня , където той се установява процъфтява мистичния ислям, а градът става един от духовните центрове на мюсюлманството. Тук практикуват ислямските мистици-суфи, дервиши. В тази атмосфера Мевляна става прочут учител и мистик. Той и последователите му поставят основите на популярния орден Мевлеви.

      По случай 800-годишнината от рождението на Руми, ООН и ЮНЕСКО обявяват 2007 г. за Година на Мевляна, с идеята да покажат философията му, посветена на мира, любовта и търпението в света.

      Георги Кулов   

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини