Цъфнаха люляци и лешници, зимата ще е студена

    Люляци нацъфтяха на няколко места в Хасково. Макар и цветовете да са все още малко, топлото време мами развитието на млади листенца и цветове по клоните.

    По принцип люлякът цъфти в началото на май, тази есен обаче пролетните температури явно объркват растенията. Един от храстите с цветове е в близост до езиковата гимназия. Част от децата, прибирайки се от училище този следобед признаха, че са чували за аномалията люляк да цъфти през късна есен, но за първи път виждат това на живо. Въпреки, че синоптиците вече прогнозираха мека и топла зима, според народното поверие, ако люляк цъфти през есента, то зимата ще е дълга и люта. 

    В средата на месец януари за много хора е разгара на зимата, но за лешниците е същинска пролет. Заедно с дряна те са едни от първите растения, които ни радват с цветове през студените дни. И лешници има обаче в града рано нацъфтели по никое време.

    Заради високите температури розовите храсти в градинките също не спират да се трупат с цветове за радост на минувачите.

    Есента е красива в цветовете си, но невероятните тонове на отрупаните с плодове нарове са истинска наслада за очите.

    Тези дървета могат да достигнат възраст до 200 години.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ха
      Хаха
      21 0
      16:54, 19 ное 2019
      Абсолютни глупусти, почти всяка година (късна есен) цъфтят даже и ябълки, това е заради топлото време.
      • Зе
        Земеделец
        14 0
        18:07, 19 ное 2019
        Единствената причина е топлото време, което събужда спящите пъпки. Понякога се случва на растения, които са измръзнали предишната зима и сега резервните им пъпки цъфтят от топлото време. Зимата може да е каквато си пожелае
    • 2
      Хх
      ххх
      9 0
      08:51, 20 ное 2019
      Между Хасково и Димитровград, люляците по пътя цъфтят та се късат вече цял месец, и череши цъфнаха, и сливи ... И миналата година беше същото, пък не умряхме от студ и минусови температури!
    • 3
      Ст
      Странджа
      1 0
      14:59, 20 ное 2019
      Едно индианско племе се преместило на ново място. Опънали палатките, устроили се и тръгнали за дърва. Един се сетили рекъл: Дай да питаме шамана дали ше е студена зимата! Отишли, питали го, а той казал: Сечете, зимата ще е студена! Индианците осекли половината гора. Минало време и няма кво да правят, отишли пак до шамана и питат: Студена ли ше е зимата? Студена ше е -сечете! Обаче шамана си казал: Я аз да ида до града. Отива и право при метереолога и пита: Студена ли ше е зимата? А метереолога казал: Много ше е студена, индианците осякоха цялата гора!
    Последни новини