Скандално ТЕЛК решение за дете с аутизъм, оставят го без средства

Дете с тежка форма на аутизъм и семейството му са оставени без средства за препитание и без помощ от държавата заради скандално ТЕЛК решение. Експертната комисия, която взема важни решения, свързани с тежки диагнози, е издала заключение в отсъствие на психиатър.

Присъствието на съответния специалист е задължително, тъй като се отнася до разглеждане на психиатрична експертиза на детето, призна и директорът на МБАЛ "Пазарджик", потърсен от NOVA. Пред телевизията, майката Недка Кичукова и дъщеря и Кристина разкриха, че се налага да чакат отново, докато решението се обжалва, а до тогава са оставени без средства. 

"Влязохме през тази врата и останахме без нищо. Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда личен асистент на детето. Защото трябва да обжалвам въпросното ТЕЛК решение през НЕЛК и през цялото това време ние оставаме без никакви доходи и без никакви пари", разстроена разказва Недка Кичукова. 

Във въпросния ден ”Първи състав на ТЕЛК” към МБАЛ ”Пазарджик” спокойно заменя психиатър с педиатър. И без да преглежда Кристина, драстично реже проценти на детето, диагностицирано с тежко заболяване. Дори му позволяват частично право на професионална работа. Кристина не може да говори. 

"В този ден не е имало психиатър", призна директорът на МБАЛ "Пазарджик" д-р Красимир Темнилов. 

 Така без преглед вече има издадено решение.

„Само ме попитаха дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира „Първи състав на ТЕЛК”. И там чакахме доста. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище. Това беше, приключи се с прегледа”, разказва Кичукова.

 „От една година децата, които са с психични разстройства, са дадени да се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е много голямо недоразумение”, заяви още лекарят от Центъра за психично здраве в Пловдив. Там квалифицирани специалисти диагностицират Кристина от години.

Един от лекарите, изготвили експертизата, нужна за явяване пред ТЕЛК в Пазарджик, разказва повече за случая на Кристина. 

„Съвестта ми и на моите колеги е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развитието. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие", казват те. 

Според майката детето има нужда от постоянни грижи. Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и дъщеря й се връщат, за да попитат дали ТЕЛК може да поправи собствената си грешка, но оттам им отвърнали, че това е невъзможно. Според майката, този състав на ТЕЛК е допуснал още една грешка, даваща абсурдна възможност на детето й – способност за частично извършване на професионална работа.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гд
    гдрфхфйфг
    2 0
    12:22, 18 ное 2019
    Трябва да си ******* гласоподавател за да получиш ТЕЛК останалите да го духат
  • 2
    Те
    Телк
    0 0
    21:58, 18 ное 2019
    Трябва да си председател наТЕЛК Пазарджик или Председател на ТЕЛК за да има парички, останалите ...........30 години БГ

Още новини

Последни новини