Навършват се 30 г. от падането на тоталитарния режим

30 години от свалянето от власт на комунистическия лидер Тодор Живков се отбелязват на днешния 10-и ноември.

На тази дата през 1989 година се поставя началото на промените в България и края на тоталитарния режим у нас.

На  Десетоноемврийския пленум Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава от 35-годишния му пост на генерален секретар в партията, който е и най-восокият държавен пост, Тодор Живков.

Тази дата се възприема като начало на прехода към демокрация и пазарна икономика, макар еднопартийната система на управление на БКП остава  да действа още една година. А първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като "конституционна смяна" на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и "тихата революция".

На 18 ноември се провежда първият свободен митинг, организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност", на площада пред Храм-паметника "Свети Александър Невски".

На  9 декември в София и други от големите градове на страната има  нови демонстрации, на които се издига искането за оставка на наследника на  Живков - Петър Младенов. Хората казват на висок глас, че искат начело на държавата да застане  Желю Желев. Така народа към желаната промяна повежда  Съюзът на демократичните сили, който е учреден на 7 декември.

На 14 декември пред парламента се събират за митинг хиляди хора,организирани от опозицията. Масата  настоява за ускорено премахване на чл. 1, постановяващ ръководната роля на комунистическата партия в България, издигат се лозунги за  деполитизация на държавните институции.

В парламента по това време се обсъжда премахването на член 1, ал. 2 и 3 от конституцията на страната, регулираща абсолютната власт на БКП.

Вечерта Петър Младенов прави неуспешен опит за обръщение към събралото се множество хора за съблюдаване на реда. Той е посрещнат с освиркания от хората, на които репликира: "С този екстремизъм ще докарате България до пропастта".

На влизане обратно в парламентарната сграда, афектиран от случващото се, се обръща лично към Добри Джуров и Минчо Йовчев с репликата "По-добре танковете да дойдат!".

Тази реплика става причина за оставката му на 6 юли 1990 г. след масови протести, създаване на палатковия Град на истината пред президентството и гладната стачка на студентите в Софийския университет.

Въпреки че Петър Младенов не признава думите за танковете да са негови, експертиза на запис от изявлението му  доказва, че това е така. Принуден е да се оттегли.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    18 -1
    12:43, 10 ное 2019
    Истината е че за една нощ бившите комунисти станаха капиталисти . А ентосиястите , които им помогнаха да направят това. Маниполирани от агентите на ДС . Скимтят днес , като пребито пале под миндера и ближат рани .
  • 2
    10
    10.11.1989-2019
    8 -3
    13:00, 10 ное 2019
    30 години банани по магазините
    • Ко
      Колев
      0 -3
      17:42, 10 ное 2019
      Вие- прасетата, си искате кочината. Там ви е хубаво, сред лайната. Само че, ставате все по-малко. Колкото и да не ви харесва, България върви към Европа, а не към североисточната кочина.
  • 3
    Кю
    Кюмуров
    16 -2
    13:28, 10 ное 2019
    Тогава в Хасково се чу името на някакъв си Христо Бисеров, от екогласност. Днес има имения в Италия и си живурка, а вие следите промоциите на киселото мляко в Кауфланд.
    • Ne
      nelicha - нелича
      7 0
      18:45, 10 ное 2019
      Какво да кажеш ? Всички преминали през властта . Имат тази нерадостна съдба !!!
  • 4
    По
    Порчо
    16 -2
    13:49, 10 ное 2019
    30 години от падането на тоталитаризма и 10 години от възстановяването му, под формата на тиквизъм.
Последни новини