Менда Стоянова: В началото на декември може да имаме бюджет на държавата за 2020 година. Преглед на печата

Мавродиев. 

"Дума":

Шефът на ББР се самоназначил в пет борда

През юли антикорупционната комисия обяви имотните декларации на властта, от които стана ясно, че главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е най-скъпоплатеният държавен кадър през 2018 г. с годишно възнаграждение от 434 537 лв., което прави по 36 211 лв. на месец. Малко след като Мавродиев бе избран за шеф на ББР в края на 2017 г., той, заедно с другите директори в банката, се самоназначи за председател на борда на дъщерното дружество на банката "Национален гаранционен фонд". В устава му пише, че възнагражденията на шефовете му, сред които е Мавродиев, се определят от шефовете на ББР, сред които също е Мавродиев.

През лятото на 2018 г. пък Мавродиев, заедно с Румен Митров и Николай Димитров, гласува за собственото си назначение като изпълнителен директор на новоучредения "Фонд за капиталови инвестиции". През март 2019 г. Мавродиев като шеф на борда на ББР се самоизбира за изпълнителен директор на поредните новосъздадени дружества на банката - "ББР лизинг" и "ББР факторинг". В устава и на двете дружества пише, че ББР, ръководена от Мавродиев, решава какво да бъде възнаграждението на бордовете им начело отново с Мавродиев.

Жалби. 

"Сега":

БСП и Мая Манолова внасят серия от жалби за касиране на изборите

В понеделник Инициативният комитет за издигането на Мая Манолова за граждански кандидат за кмет на София ще внесе жалба в Общинската избирателна комисия, в столицата. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София, съобщиха от комитета. Ще бъде поставено началото и на петиция за оспорване на резултата от изборите в София с предложения за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване.

Заедно с бившия омбудсман кандидати за кметове на райони в столицата също ще внесат в Общинската избирателна комисия жалби до административния съд София град (АССГ) за оспорване на обявените резултати за избор на кметове, с искания за повторно преброяване и за касиране на изборите, съобщиха от БСП - София.

Годишнина. 

"Монитор":

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо в новата ни история 

"Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история". Това каза премиерът Бойко Борисов по повод 30-ата годишнина от падането на комунистическия режим у нас.

"С много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре. По време на Прехода преминахме през редица трудности - хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност.

Днес това са спомени от миналото. България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво. Извървяхме дълъг път и днес България се развива. Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас", написа той във фейсбук.

"Преди тридесет години на този ден новините валяха една след друга дори в родилния дом, където очаквах дъщеря си и се опитвах да си представя какво бъдеще я чака. Повечето си разменяхме от уста на уста, слуховете се множаха. Берлинската стена се сриваше, само след няколко часа щяхме да видим онези кадри по телевизията, на които Тодор Живков гледаше неразбиращо от президиума, докато обявяваха оставката му.

Бюджет. 

"24 часа":

Менда Стоянова: В началото на декември може да имаме бюджет на държавата за 2020 година

Изказването на Владислав Горанов, според мен, беше провокирано от изказвания на кметове и то най-вече на кметове на големи градове, кметове на ГЕРБ, които в предизборната кампания дадоха обещания за намаляване на местните данъци, заяви Менда Стоянова - член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В началото на декември може да имаме бюджет на държавата за 2020 година, заяви пред БНР тя.

"Убедена съм, че коалицията ще подкрепи бюджета за 2020 година, а това ни е достатъчно, за да имаме мнозинство на първо четене", каза още и продължи:

"На второ четене, когато ще има различни предложения, ще трябва отново да ги обсъждаме едно по едно и да търсим консенсус, който да е рамките на параметрите на програмата на правителството".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини