Журналисти протестираха със залепени усти срещу цензурата. Преглед на печата

Протест.

"Дума":

Журналисти протестираха със залепени усти срещу цензурата

Журналисти залепиха устите си и излязоха на протест пред парламента срещу цензурата в медиите. На връх професионалния си празник, Съюзът на българските журналисти организира демонстрация под мотото "Не убивайте журналистиката в България". Журналистите настояват парламентът да даде ход на законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите.

Журналистическата организация призова да се приеме национален браншови колективен трудов договор за журналистите. СБЖ иска промени в закона за обществените поръчки и повече информираност за финансирането на медиите, както и специално законодателство, което да защитава правата на журналистите.

Протестиращите издигнаха плакати с мотото на акцията "Не убивайте журналистиката в България!", както и "Защитете журналистите", "Кой спря "Хоризонт"?, "Който не мърда, не чува веригите си" и други.

Избор.

"24 часа":

ВСС публикува стенограмата от заседанието по избора на Иван Гешев за главен прокурор

Висшият съдебен съвет публикува пълната стенограма от заседанието на Пленума на кадровия орган на 24 октомври, на което бе изслушан Иван Гешев и гласувана кандидатурата му за главен прокурор.

Протоколът съдържа 239 страници, с които вече може да се запознае и президентът Румен Радев. Миналия петък той получи решението на ВСС, с което с 20 гласа "за" и четири "против" Иван Гешев бе избран за главен прокурор.

Вот.

"Монитор":

1149 младежи пред урните за първи път

1149 младежи ще пуснат бюлетина за първи път на балотажа тази неделя. Това са тийнейджърите, навършили 18 години между двата тура на местните избори, показва справка от ГРАО за "Монитор". Преди първият тур бройката на тийнейджърите, включени за първи път в списъците бе 28 346, а за тях по традиция ЦИК бе изработила информационни брошури.

На предишни избори, от комисията изпращаха персонални писма до всеки младеж, получил право на глас, но заради новия регламент за личните данни, от ГРАО отказаха да дават техните адреси и имена. Именно затова на евровота и сега на местните избори, ЦИК прибегна до услугите на МОН и училищата, чрез които да достигне до младежите, за да ги информира как се гласува, как се сгъва бюлетината, че може да се използва само си химикал и знаците Х или V. Всички те могат да проверят в коя секция ще гласуват на сайта на ГРАО, чрез SMS или с телефонно обаждане.

Скандал.

"Сега":

Поне 12 руски военни самолета са летели над България през октомври

Поне 12 пъти руски военни товарни самолети Ан-124 са прелитали през въздушното пространство на България през последните три седмици. Те са летели от Москва до Белград и обратно, съобщи "Капитал", като се позова на информация от сайта flightradar24.

Тези данни се различават коренно от изнесените във вторник от МВнР, че два руски военни товарни самолета са прелетели на 22 октомври и са се върнали на 30-и. Това съобщение на външно министерство бе в отговор на интервю на проф. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната по темата, и в него се казваше също, че самолетите са превозвали "личен състав, въоръжение и техника".

Справката във flightradar24 обаче сочи, че първият полет на самолет Ан-124-100 "Руслан" (RA-82014) от Москва, през Черно море (заобикаляйки Украйна), Турция и Северна България до Сърбия е бил на 16 октомври. Същият ден самолетът се е върнал в Москва, като отново прелита по същия маршрут.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини