Министрите ще се допитват до БАН по ключови въпроси

Министрите да се допитват до Българската академия на науките по важни въпроси за формирането на секторни политики и инструменти за изпълнение на държавната политика и при транспониране на европейски директиви и привеждане в съответствие на други европейски препоръки или документи. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за създаване и функциониране на Механизъм за възлагането и изпълнението на научни консултации от БАН, публикуван за обществено обсъждане по предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Всички органи на изпълнителната власт ще имат правото да искат консултации. За целта ще подават заявки до министъра на образованието, който ще възлага изпълнението на консултацията, въз основа на одобрена и от двете страни заявка. БАН ще има право да откаже, само ако не разполага с необходимата научна експертиза или съответната дейност не е присъща за Академията и нейните структурни звена.

Провеждането на политики, основани на знание и доказателства и вземането на решения в ключови сектори, въз основа на оценка на въздействието и научна експертиза ще изгради по-добра връзка между науката, обществото и икономиката, мотивира се министърът Вълчев в доклада си до Министерския съвет.

"Основна цел на механизма е да осигури навременна, висококачествена и независима научна експертиза в полза на правителството по въпроси от стратегическа важност при формулирането на политики и инструменти за изпълнение на държавната политика, както и при транспонирането на европейски директиви. Смятам, че въвеждането му ще повиши и информираността на обществото относно ползите от използването на научни доказателства и знания, ще повиши качеството и ще насърчи употребата на иновативни решения в администрацията", допълва той.

Научните консултации по ключови за страната въпроси ще увеличи въздействието от инвестираните публични средства в БАН, пише още министърът, който не предвижда държавата да отделя допълнителни средства за тази дейност.

Допълнително финансиране е допустимо, само ако е необходимо специфично оборудване, закупуване на консумативи и/или командироване на специалисти на място. Тогава ще плаща институцията, поискала консултацията.

Становищата ще могат да се публикуват на сайтовете на БАН и съответната институция по решение на заявителя, министъра на образованието и Академията.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини