Тодор Топалов: В местната власт трябва да влязат млади хора с кауза

Тодор Топалов е кандидат за общински съветник в Хасково от Коалиция "Демократична България-Обединение". Той е съпредседател на "Демократична България-Обединение" - Хасково и председател на ПП "Движение Да България".

Топалов е магистър по Международни икономически отношения от УННС. Развива собствен бизнес. Женен, с едно дете.

В интервю за Haskovo.net, той обясни вижданията си за местното самоуправление.


Г-н, Топалов, кое ви накара да се кандидатирате за общински съветник?

Причините са две. Първата е, че като млад и образован човек мога да допринеса за доброто управление на моя град. Втората – смятам, че е много важно в местната власт, и то не само в Хасково, да влязат млади хора с кауза. А кауза за мене и за "Демократична България-Обединение" е да се преборим за децентрализация и освобождаване на общините от опеката на правителството. Повече самостоятелност и финансова автономия ще позволи на общините в България да решат най-добре своите проблеми и да вървят напред.

Защо смятате, че правителството опекунства над общините?

Аз не смятам, аз го виждам. Съвсем ясно при срещите и разговорите ми с избирателите и при подготовката на нашата програма, свързани с развитието на редица важни сектори - здравеопазването, културата, образованието и пр. Що за общински училища имаме, ако Общинският съвет и кметът на практика отговарят единствено за ремонта и поддръжката на сградите? Що за местна власт имаме, ако кметът и съветниците не могат да назначат директора на училището, нито пък имат дума в самия образователен процес. Това е реалността. Резултатът от това няма нищо общо с българските традиции от времето на Възраждането, в което нашите патриотично настроени управленци едва ли не се кълнат. В крайна сметка резултатът от тази политика на управляващите е, че учениците излизат на пазара на труда неподготвени и най-често не се реализират по своята специалност. Или пък направо поемат към чужбина. Само за миналата години общината са напуснали 1200 нейни жители, повечето от тях млади са хора.

Вярно е, че общините в България изнемогват и много често четем как някои от тях са пред фалит, а други, особено в Северозападна България направо обезлюдяват. Кой е отговорен за това положение?

Ние в "Демократична България-Обединение" смятаме, че отговорност носят преди всичко и най-вече управляващите, включително и на местно ниво. Още в миналия си мандат ГЕРБ и тяхното правителство оповестиха широко намеренията си за децентрализация, за предоставяне на повече правомощия и финансова самостоятелност. Нищо от това не се случи, нито пък се вижда на хоризонта. Тъкмо обратното – правителството продължава да бъде опекун на общините. И съответно да упражнява правомощия и дейности, които в цяла Европа са присъщи на местната власт. След като ГЕРБ нямат политическа воля за децентрализация и за реформа в местното самоуправление, естествено няма как да я имат и техните представители в местната власт.

Тодор Топалов е с преференциален номер 103 в листата на Коалиция "Демократична България-Обединение" No 66 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини