15 °C

Има сделка за Брекзит, обявиха Юнкер и Джонсън

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали нова сделка за Брекзит, предаде "Ройтерс".

"Когато има воля, има сделка – имаме я! Тя представлява справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Великобритания и е свидетелство за ангажимента ни да намерим решения. Препоръчвам на (Европейския съвет) да подкрепи тази сделка", посочи Юнкер.

Британският премиер Борис Джонсън каза: "Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола". "Сега парламентът трябва да довърши Брекзит в събота, така че да можем да се придвижим напред към други приоритети като стандарта на живот, Националната здравна служба, престъпността и околната среда", подчерта той.

В събота трябва да се проведе извънредно заседание на парламента, на което депутатите да гласуват сделката. Преди това, малко по-късно днес, тя трябва да получи одобрението на лидерите на държавите членки на ЕС.

Остава обаче възражението на северноирландската Демократична юнионистка партия. Тя потвърди, че позиция й за Брекзит не се е променила и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение в този и вид. Остават опасенията, че новата сделка за Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания що се отнася до митниците, условията за даване на съгласие, както и че липсва яснота по ДДС.

Междувременно британската лира поскъпна силно днес спрямо долара и по-слабо спрямо еврото. Към 12:45 часа българско време британската лира бе поскъпнала с 0.86 на сто спрямо щатския долар, достигайки курс от 1.2942 долара за лира. Спрямо еврото курсът й се повиши с 0.60 на сто до 86.01 пенса за едно евро, минути след като бе достигнала курсове съответно от 1.290 долара и 85.76 пенса за евро - нива, каквито не бе достигала от май.

Какво е договорено?

По отношение на регулациите Северна Ирландия ще продължи да се съобразява с ограничен набор от правила, свързани с единния пазар на ЕС, за да се избегне "твърда" граница – законодателството за стоки, санитарни правила за ветеринарен контрол, правила за селскостопанска продукция/маркетинг, ДДС и акциз за стоки и правила за държавната помощ, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Що се отнася до митниците по искане на британското правителство договорената през ноември 2018 г. единна митническа територия между ЕС и Обединеното кралство е била премахната от протокола за Ирландия/ Северна Ирландия. Европейските и британските преговарящи са открили нов начин да постигнат целта за избягване на митническа граница на остров Ирландия, гарантирайки, че Северна Ирландия ще остане част от британската митническа територия. В съобщението се казва, че тази договорка защитава цялостта на единния пазар на ЕС и на митническия съюз, избягвайки регулаторните и митнически проверки на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

ЕС и Великобритания са се договорили да създадат механизъм за "съгласие", който ще дава на членовете на северноирландския парламент решаващ глас за дългосрочното прилагане на съответното европейско законодателство в Северна Ирландия.

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини