Тим Кук обясни защо Apple премахна приложение за следене след протестите в Хонконг

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяснява защо неговата компания използва противоречиво офлайн приложение, което протестиращите в Хонконг са използвали с цел проследяване на полицията, по време на митинги и протести. Първоначалният замисъл на приложението е бил да помогне на гражданите да избягват потенциално опасни райони и места, известни като огнища на масова престъпност.

Вчера стана ясно, че Apple e премахнала приложението от каталога си в App Store.
Във вътрешен имейл, който изтече по-рано вчера, Тим Кук подкрепя по-ранното си изявление, в което компанията твърди, че приложението се използва за проследяване на опасни вандалски райони, с цел сигнализиране до полицията за потенциални опасности.

Имейлът беше изпратен първоначално до разработчиците на приложението, като по-късно Apple го публикува автентично и за Ройтерс. Ето какво гласи в пълния си вид:

„Екип,

Вероятно сте разбрали новината, че взехме решение да премахнем приложението от AppStore озаглавено HKmap.live. Тези решения никога не са лесни и е още по-трудно да се обсъждат подобни теми в моменти на яростен обществен дебат. Поради голямото ми уважение към работата, която върша всеки ден, искам да споделя начина, по който стигнахме до това решение.

Не е тайна, че технологиите винаги могат да бъдат използвани за добро и лошо. Този случай не е по-различен. Въпросното приложение позволяваше картографиране на полицейски контролно-пропускателни пунктове и проследяване в реално време на многобройното население на Хонконг, както и горещи точки на протести и друга информация. Сама по себе си, тази информация не представлява опасност за някого. Въпреки това, през последните няколко дни получихме достоверна информация от Хонконгското бюро по киберсигурност и технологична престъпност, както и от потребители в Хонконг, че приложението се използва злонамерено – като например да насочва полицията на места, където реално няма престъпления, а от друга страна помага на протестиращите до откриват места, където няма полиция, за да провеждат своите шествия.

Подобен род употреба поставя приложението в разрез със закона на Хонконг. По същия начин, широко разпространената злоупотреба очевидно нарушава нашите указания за App Store, забраняващи приложения, които могат да нанесат лични вреди.

Създадохме App Store, за да бъде безопасно и надеждно място за всеки един потребител. Това е отговорност, което ние приемаме много сериозно, и е нещо, което се стремим да запазим.

Националните и международни дебати ще надживеят всички нас, и макар и да са важни, те не определят фактите. В този случай ни прегледахме подробно обстоятелствата и вярваме, че взехме най-доброто решение за нашите потребители.

Тим.“

Екипът на HKmap.live опровергават изявлението на Кук в Twitter, заявявайки, че няма доказателства в подкрепа на обвиненията на CSTCB, че приложението HKmap е било използвано за засади на полицията или насочване на жертви в райони, където липсват защитници на реда. По-голямата част от съдържанието в приложението е създадено доброволно от потребители, като позволява на други ползватели да отправят искания и да докладват до модераторите съдържание, което потенциално насърчава или демонстрира престъпна дейност.

Първоначално Apple не разреши публикуването на приложението в App Store, но след като някои китайски разработчици се застъпиха за него, все пак то беше добавено в каталога. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини