"Винаги съм мечтал за този ден". Когато започнаха да свалят портретите на Путин

Портретът на Путин е свален. Портретът на Сахаров е окачен. Това се случи в един от районните съвети на Санкт Петербург след местните избори на 8 октомври. На първото си заседание съветниците решиха да забранят поставянето на портрети на „действащи политици“ в заседателната зала.

Новото правило автоматично изключва портретите на руския президент Владимир Путин и на близкия до него местен губернатор Александър Беглов.

„Вместо Путин, те окачиха портрет на дисидента и правозащитник Андрей Сахаров“, обяви местният клон на либералната партия „Яблоко“.

Партията спечели мнозинство в съвета на район „Литейни“, където все по-непопулярната управляваща партия „Единна Русия“ понесе сериозно поражение. Решението за премахване на портрета на Путин е взето единодушно, а членовете на „Единна Русия“ са бойкотирали учредителното заседание.

Това решение е символичен резултат от стратегията на опозицията да се фокусира върху местните избори, след като бе изключена от участие в националните избори след 2011 г. и след като Путин се върна в Кремъл за трети президентски мандат през 2012 г.

Районният съвет в „Литейни“ гласува да постави портрет на съветския физик и активист за човешки права Сахаров. Това е „знак за уважение към борбата за свобода, демокрация и човешки права“, се казва в решението.

Съветниците са избрали една от легендарните снимки на носителя на Нобелова награда за мир, направена през месец май 1989 г. в пленарната зала на Конгреса на народните представители, чийто член тогава е Сахаров. Кадърът показва как той остава седнал, когато всички други са станали прави по време на химна на Съветския съюз.

Председателят на предишния състав на районния съвет в „Литейни“, членът на „Единна Русия“ Павел Дайняк, оспори решението като нелегитимно, защото преди изборите той е насрочил учредителното заседание за 9 октомври.

"Естетически съображения"

Четири дни по-рано, съветниците в район „Фрунзенски“ от насочената към бизнеса Партия на растежа също свалиха портретите на Путин и Беглов.

„Винаги съм мечтал да направя това“, каза съветникът Владимир Волокохонски. „Днес проведохме първото си заседание. Обявих, че имам естетически съображения и свалих портретите на Путин и Беглов“. Партията на растежа спечели на изборите на 8 септември 15 от общо 20 съветнически места в района.

Смяната на портретите идва след местните избори, на които властите положиха усилия да не допуснат голяма част от опозиционните кандидати. Въпреки това управляващата „Единна Русия“ отстъпи сериозни позиции в големите градове.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини