Около 7000 медици излизат на протест

Около 7000 медици се очаква да излязат на протест днес с настояване за достойно заплащане на техния тежък труд. Протестът ще започне от столичния площад „Независимост“. Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници. От 950 лева  да започват заплатите и за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно лекарите да получават над 1100 лева и 1200 лева като начална стартова.

Протестната акция има за цел властите да изпълнят обещанието си за заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване". Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Датата на изразяване на недоволството не е избрана случайно - Световният ден за достоен труд 7 септември.

Организаторите на протеста смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви от парламентарната трибуна, че не се чувства виновен за това, че се е стигнало до протести.

"Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз". Това каза той от парламентарната трибуна в отговор на декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова, в която тя попита защо премиерът Бойко Борисов е излъгал медицинските сестри.

"86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. За това е. Основно е за това. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред. Когато отпуснахме първите 30 млн. лв, ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо решение взе, като предостави допълнително до 50 млн. лв.", каза Ананиев. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Me
    med
    0 0
    11:11, 7 окт 2019
    гербаджия = лъжец
Последни новини