Отпада съкратеното производство. Преглед на печата

Работата на съда и съдопроизводството, включително казусът с Полфрийман, са сред тематичните акценти на вестниците в сряда.

"В рамките на съвсем кратко заседание депутатите от парламентарната правна комисия подкрепиха предложението на БСП, "Обединени патриоти" и Воля за отпадане на съкратеното следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, предаде БНР. Въпреки че и депутатите от ГЕРБ гласуваха "за", председателката на правната комисия Анна Александрова обясни, че е възможно преди второто четене те да предложат съкратеното следствие да остане при тежките телесни повреди: "Защото смятаме, че с тежките телесни повреди - изнасилване и блудство, ще се задръсти цялата система. Ще се върнем 2007-а година, когато 268 000 преписки бяха прекратени. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но не е категорично, разбира се. Това е като предложение. Нека да чуем и главния прокурор какво мисли, и съдиите от Върховния Касационен съд и следващия вторник да го обсъдим и да чуем всички какво мислят". Очаква се текстовете, около които се обединят другия вторник депутатите от правната комисия, да бъдат подложени на гласуване още на следващия ден, каза още Александрова." - в. "Стандарт".

"Депутати от управляващата партия ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които реагират по казуса с условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова, Красимир Ципов и Димитър Лазаров искат изрично да се регламентира процедура, която дава възможност да се възобновяват дела за условно предсрочно освобождаване. Повод за предложенията за промени е казуса с австралиеца Джок Полфрийман, който бе освободен от затвора предсрочно с решение на Софийския апелативен съд. Произнасянето на тримата съдии, което е окончателно, предизвика остра реакция и доведе до атаки и критика към съдебния състав. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да върне в затвора Полфрийман и да възобнови производството. Заседанието пред ВКС бе насрочено първоначално за 23 октомври, но заради големия обществен интерес бе изместено и ще се гледа по-рано - на 7 октомври. Миналата седмица министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че е необходимо да се обмисли промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, така че съдебните актове за предсрочно освобождаване от затвора да подлежат на по-висок инстанционен контрол. Сега предложението за промяна на ГЕРБ, е само в една разпоредба - в чл. 419, ал. 1, в който се урежда кои актове подлежат на проверка по реда на възобновяването сред определенията се добавят и тези по чл. 440, ал. 1 - т.е. за условно предсрочно освобождаване. В мотивите си депутатите зaявявaт, чe cпopeд дeйcтвaщoтo зaĸoнoдaтeлcтвo oпpeдeлeниятa пo условното предсрочно освобождаване нe пoдлeжaт нa възoбнoвявaнe. Според тях обаче това е aĸт c вaжни пocлeдици ĸaĸтo зa ocъдeния, тaĸa и зa oбщecтвoтo и би cлeдвaлo дa има възмoжнocт влeзлият в cилa aĸт дa бъдe пpoвepявaн oт BKC пo peдa нa възoбнoвявaнeтo пpи ocoбeнo cъщecтвeни нapyшeния нa зaĸoнa. Cъздaвaнeтo нa cъдeбнa пpaĸтиĸa нa BKC пo тeзи дeлa щe помогне и зa eднaĸвoтo и пpaвилнoтo пpилaгaнe нa инcтитyтa нa условното предсрочно освобождаване oт вcичĸи cъдилищa, подчертават дeпyтaтитe oт ГEPБ. "Πpи нacтoящaтa peдaĸция, пpи тълĸyвaтeлeн пoдxoд, cъщo мoжe дa ce извeдe, чe въззивният aĸт пo чл. 440 HΠK имa xapaĸтep нa peшeниe и пoдлeжи нa възoбнoвявaнe. Cпopнo e oбaчe дaли пo пътя нa тълĸyвaнeтo би ce пocтигнaлa eднaĸвa cъдeбнa пpaĸтиĸa пo пpилoжeниeтo нa зaĸoнa, ĸoeтo нaлaгa зaĸoнoвa peглaмeнтaция. Tя щe cпocoбcтвa зa пpeĸpaтявaнe нa cпopoвeтe пo пpилaгaнeтo нa зaĸoнa", посочват в мотивите си вносителите. На практика обаче дори и да влезе в сила подобно изменение в процесуалния закон, то няма да засегне Джок Полфрийман." - в. "Дневник".

"Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов упрекна съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в абдикиране от задълженията ѝ и видя в насаждането на омраза към магистрати в последните дни "връщане към епохи, които би трябвало да сме забравили". Днес Панов за пръв път коментира атаките срещу конкретни съдии след предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г. "Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в Закона на съдебната власт, да брани независимостта на магистратите", заяви Панов преди днешното заседание на колегията. Той критикува колегите си във ВСС заради двете противоположни позиции след казуса "Полфрийман". Самият Панов не е участвал в обсъждането и приемането на становищата, посочва сайтът lex.bg. Малко след освобождаването на Джок Полфрийман ВМРО поиска съдебният съвет да започне дисциплинарно производство срещу председателя на тричленния състав, постановил акта - Калин Калпакчиев. Часове след внасянето на искането съдийската колегия на ВСС заяви, че споделя усещането на близките на Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта. Последваха остри реакции на съдийски организации, които настояха за оставки в колегията и призоваха гражданите да подкрепят съда, "щом държавата отказва". Последва втора декларация от съдийската колегия, която вече призова обществото "да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес". "Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позиция", смята Лозан Панов. Той посочи, че първата позиция е приета, без да има решение на съдебната колегия и без разглеждането на документа да е било внесено в дневния ред на заседанието ѝ. "Целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове, е връщане към епохи, които смятам, че би трябвало да сме забравили", заяви Панов. Председателят на ВКС добави, че е добре хората да имат мнение и да коментират съдебни актове, но е добре преди това да са ги прочели..." - в. "Дневник".

Ядрената енергетика също е сред актуалните теми.

"Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи днес на специална церемония в агенцията лиценза за шести блок на АЕЦ "Козлодуй" на шефа на централата Наско Михов. По този повод Михов заяви: "Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика". На церемонията присъстваха и вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След модернизацията, животът на шести блок бе удължен с 30 години, но максималният срок на лицензията, която може да издаде Агенцията за ядрено регулиране, е 10 години. С това приключи програмата за удължаване на срока за експлоатация на двата блока на атомната централа, която започна през 2012 година. Преди 2 години лиценз получи и пети блок. Министър Теменужка Петкова заяви, че денят е хубав за цялата българска енергетиката и българската икономика, тъй като АЕЦ "Козлодуй" произвежда 34% от електроенергията в държавата на достъпни цени. Тя подчерта, че с лицензията на шести блок правителството е изпълнило един от основните си приоритети, а именно удължаване срока за експлоатация на пети и шести блок." - в. "Стандарт".

"До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония, на която беше официално подписан договорът за удължаване на лицензията на Шести блок в АЕЦ "Козлодуй". Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз, предаде БГНЕС. На срещата присъства директорът в "Росатом" Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" заедно с още 12 кандидати. "По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, "Росатом" ще участва в него", каза той. "Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие", обясни руският представител." - в. "Сега".

Вестниците информират и за одобряването на Мария Габриел като български еврокомисар.

"Българката Мария Габриел получава единодушното одобрение на комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. Това съобщи председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер. Тази сутрин ръководствата на двете парламентарни комисии обсъдиха на закрито заседание снощното изслушване на Габриел, предложена за еврокомисар по младежта и иновациите в Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Още след изслушването снощи председателите на двете парламентарни комисии изразиха задоволство от представянето на българския еврокомисар. На 17 октомври се очаква общата оценка на ЕП за кандидатите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург." - в. "Стандарт".

"Евродепутатът Андрей Ковачев коментира пред Нова тв представянето на Мария Габриел по време на изслушването й в ЕП. "Тя се представи изключително добре. Повече от 2 часа и половина отговаряше компетентно на въпроси от различно естество. Мария Габриел има огромен ресор. Няма как да не споменем и факта, че г-жа Габриел завърши с българския химн", коментира Андрей Ковачев. По думите му е много важно програмата "Хоризонт Европа" да има географски баланс и български научни институции и университети да могат да участват и печелят финансова помощ..." - в. "Труд".

Вестниците отделят специално внимание на темата за Македония.

"Бившият премиер на Гърция и лидер на най-голямата опозиционна партия в страната СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че Скопие вече е надежден партньор на Европейския съюз и затова трябва да му бъде дадена възможност да започне присъединителните преговори през октомври, предава агенция "Макфакс", цитирана от Агенция "Фокус". В рамките на конференцията "Среща на върха на Западните Балкани - Увеличаване на инерцията за европейска интеграция", която се провежда в Скопие, Ципрас говори за Преспанския договор, като оцени, че с него се потвърждава амбицията на ЕС да установи мир и стабилност в балканския регион. Бившият гръцки премиер заяви още, че в момента, в който е подписан договорът за името, всички са почувствали, че правят история. "Всички знаем, че най-важната стъпка вече е направена", подчерта той и добави, че Гърция и Македония ще видят придобивките от този договор много бързо и ще изградят взаимно доверие помежду си. Според Ципрас, Преспанският договор символизира победата на дипломацията и на сътрудничеството над национализма и интровертността." - в. "24 часа".

"България подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани", заяви евродепутатът Андрей Ковачев в отговор на въпрос за позицията на страната ни относно членството на Северна Македония в ЕС. По думите му евроинтеграцията е двупосочна улица. "Те трябва да си свършат своята работа. Фалшификацията и манипулацията на историята, които десетилетия наред са ни разделяли, трябва да останат в миналото и никога повече да не се повтарят", коментира Ковачев. Той е категоричен, че не трябва да се прави компромис с историята. Според него е задължително да обявим, че подкрепяме югозападната ни съседка по пътя й към еврочленството, но само с условия." - в. "Труд".

"България разполага с инструменти, които може да използва, за да спре влизането на Северна Македония в ЕС във всеки един момент от преговорите, увери днес пред Би Ти Ви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той уточни, че те ще бъдат използвани, ако Северна Македония не изпълнява условията на договора за добросъседство или отново се опита за злоупотреби с историята. Ако България не възрази началото на преговорите на Скопие с Европейския съюз трябва да започнат на 17 октомври. Георгиев посочи, че е притеснен от това, че в момента има протакане и забавяне по отношение на изчистването на спорните моменти в историята на двете страни. Той визира седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, провела се на 12 септември, която беше определена като "най-безплодната", но не и "най-спокойната", откакто започнаха заседанията. "Никога не сме казвали, че нашата подкрепа е даденост", отбеляза по този повод зам.-министърът. Коментирайки вчерашните консултации при президента по темата, Георгиев посочи, че има единна позициите между отделните партии в правителството за Северна Македония. След тях премиерът Бойко Борисов призова политиците в Скопие да разберат, че евроинтеграцията зависи от тях, и не бива да продължават с "убийствената война" на пропагандата. В същото време също вчера новосъздаденият от Цветан Цветанов Евроатлантически център за сигурност (ЕАЦС) обяви, че ултимативният тон, с който българският политически елит говори на Северна Македония, носи сериозни рискове за интереса както на София, така и на Скопие, а и на съюзниците и партньорите от ЕС и НАТО." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини