Хиляди в центъра на София протестираха срещу избора на Гешев за главен прокурор (видео)

Хиляди излязоха тази вечер в центъра на София на протест срещу избора на единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев.

Акцията е под надслов "Марш за право и свобода" и е организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Протестът започна пред парламента, продължи пред Министерския съвет и стигна до Съдебната палата.

Множеството скандираше "Мафия!", "Долу Гешев!", "Свобода!".

"Тази седмица започват изслушванията на единствения кандидат за главен прокурор. Ние също искаме да бъдем чути, но понеже не ни канят да си зададем въпросите вътре, ще ги зададем навън" - категорични са демонстрантите.

"Искането на оставки на политици не е наш приоритет, защото така не се решават проблемите в правосъдието, а се подменя само темата за проблема! Ние добре знаем, че проблемът в Прокуратурата е системен и е нарочно създаден, за да се храни Мафията и да се използва като инструмент срещу неудобните. Който и да е управлявал в последните 29 години, този проблем винаги е бил наличен. Затова една оставка не би решила системния проблем" - заявиха от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Те настояват за отмяна на "порочната процедура за назначаване на главен прокурор от олигархията".

"Внесеното от нас в парламента предложение за изменение на Закона за съдебната власт е само първата стъпка. Успеем ли с нея, ще бъдем още по-мотивирани да продължим, а депутатите ще имат все по-малко оправдания да не се съобразят с последващите ни предложения, особено ако са подкрепени масово от гражданите! Затова е важно да бъдем много - така и в парламент, и в правителство вече няма да могат да се правят, че не ни виждат или чуват" - обобщиха исканията си организаторите на "Марша за право и свобода".

Следващият протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" срещу избора на Гешев за главен прокурор е насрочен за 8 октомври.

Организаторите обявиха тази вечер, че очакват на 8 октомври да се съберат двойно повече демонстранти.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини