Кърджали ще бъде домакин на мащабен научен форум, организиран от Съюза на учените

На втори и трети  октомври, 2019 г. град Кърджали ще бъде домакин на мащабен научен форум. Традиционните празнични октомврийски дни, посветени на годишнината от Освобождението на града ни, за седми път стартират с Национална научна конференция с международно участие, с водещ организатор Съюз на учените в България, Клон Кърджали и съорганизатори ПУ, Филиал „Л.Каравелов“,   Филиалът на МГУ ”Св.Иван Рилски” и Филиалът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

Конференцията се посвещава  на 75 - годишнината на СУБ  и 35 - годишнината на СУБ-Кърджали и  се провежда под патронажа на проф. дбн Диана Петкова – председател на Съюза на учените в България, инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали и Никола Чанев - областен управител на област Кърджали.

Различното през тази година е поканата за участие във форума на учени, чийто живот е свързан с Кърджали и Областта.

Впечатляваща е активността на участниците - над 150 учени от страната и чужбина ще споделят  научните си идеи в 120 научни доклада в различни области на познанието. В шест секции: «Здравеопазване», « Хуманитарни науки», «Технически науки“, „Природоматематически и педагогически науки“, „Аграрни науки“,  „Стопански и социални науки“ ще се осъществят научни дискусии на високо ниво.

Двете секции „Здравеопазване“ ще заседават в залите 1 и 2 на РИОКОЗ, секция „Технически науки” в зала №3 на Филиала на МГУ ”Св.Иван Рилски”.Секциите   „Хуманитарни  науки”,“Природо-математически и педагогически науки“, „Аграрни науки“ и „Стопански и социални науки“  ще заседават в зали 202, 226а, 219 и 221 на ПУ, филиал „Л.Каравелов” на 02.10 от 14 до 18,30 часа.

Откриването на конференцията ще се състои на 02.10. от 11 часа в конферентната зала на хотел Арпезос. В пленарната сесия участниците и гражданите имат възможност да чуят  доклада на световно известния коремен хирург и Почетен председател на Съюза на учените в България, академик  Дамян Дамянов- „Прогресът в науката и технологиите и  отражениего му върху лечението на онкологичните заболявания“ и доклада на големия наш балетист и високоуважаван почетен гражданин на Кърджали, професор   Хикмет Мехмедов и съавтора Недко Георгиев –„ По следите на българския балет“. 

В заключителните заседания на секциите ще бъдат излъчени най-добрите доклади и авторите им удостоени с грамоти.

Убедени сме, че реализирането на подобни научни форуми в града ни, е принос за по-добър диалог  между науката и обществото и за постигане на стратегическата цел „ Наука и общество“, стъпка по модерния път на Общината ни.

Доц. д-р Дора Янчева, председател на СУБ, Клон Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини