Експертите: Няма механизми за грижа за психичното здраве у нас

Обществото не създава механизми за грижа за психичното здраве на хората. Те са оставени на близките си след лечения в клиники. Около тази теза се обединиха д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница в Нови Искър и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров, в сутрешния блок на bTV.

Те коментираха случая с барикадиралия се в "Овча купел" мъж и извеждането му като поясниха, че тепърва ще се изясни дали той е с тежко психологическо заболяване. Има предположения, че до ситуацията от вчера се е стигнало след отказа на 57- годишния мъж работа.

Според д-р Гълъбова мъжът може да е имал моментен психологически проблем, което е различно от заболяване. Освен това тя поясни, че психично заболяване не значи, че е невменяем, затова се изготвя всеки път психиатрична експертиза.

"Работи се по създаване на национална стратегия по психично здраве с план за действие, имаме и финансови параметри", поясни д-р Гълъбова. Тя беше категорична, че не бива да се оставят хората с психични проблеми само на близките си, понеже те нямат капацитет да се справят сами.

Всеки трети българин е с влошено психично здраве, това показват данните от Националната стратегия за активен живот на възрастните за 2019-2030 г., публикувани в началото на тази година. Дялът на хората над 55 г. с такива проблеми у нас е с 11% над средния за ЕС. През 2060 г. всеки трети българин ще е над 65 г.

47,4% от българите над 55 г. не са в добро психично здраве. Средният за ЕС дял на хората с такива проблеми е 36,1 на сто. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини