18 °C

Аномалия: Всички сеизмографи в Оклахома регистрират странни вълни

Геофизиците се опитват да разрешат загадката на странните вълни, регистрирани от сеизмографите в Оклахома.

Според National Geographic първата аномалия е регистрирана на 24 юни. Сигналите продължили около 10 минути. Първо, геолозите сметнали, че е повреда в системата за наблюдение. Освен това станциите често регистрират нетипичен шум, но източникът може да е преминаваща кола или дори крава, която минава покрай нас, казват учените.

Тогава обаче се оказало, че 52 станции в цялия щат са регистрирали аномалията. За "Аномалията" в Оклахома това лято разказва ScienceTimes.

Анализаторът Андрю Тийл прави обширно проучване. Той открива, че подобен сигнал е регистриран по-рано през март. И продължава да се случва до момента. Тайнствените вълни се случвали периодично през цялото лято с нарастваща честота и интензивност. В някои случаи продължавали 20 минути и винаги се случвали сутрин, но никога в неделя.

Обичайно е в Оклахома да има трусове от фракинга. Тези подземни дейности принуждават повърхността внезапно да се измести, което изпраща импулси на сеизмични вълни.

Тайнствените вълни през лятото са различни. Сигналът също пулсира неестествено с бързи пикове на интервал от около 20 секунди. В някои случаи импулсите стигали силата на трус с магнитуд 2,2. Докладът от разследването на геоложките служби показва, че странните импулси стават с по-висока честота, докато разпространението им се разширява, покривайки цялия щат. Геофизиците ги кръщават "Аномалията".

Разбира се, това не минало незабелязано от обществеността. Местните хора съобщават за странни шумове, които на звучат като мини експлозии или взривове в кариера.

Допълнителните разследвания довели до източника на вибрациите. Вибрациите и вълните идвали от югоизток, където се намира армейският завод за боеприпаси Макалистър. Там експлозиите, дрънчащите прозорци и падащите облаци прахуляк са част от ежедневието.

Въпреки че екипът на геоложката служба на Оклахома идентифицира източника на странните вълни, мистерията далеч не е приключила. Те все още разследват как импулсите и вълните се разпространяват по цяла Оклахома и защо се променят по честота и интензитет.

Има много спекулации за тези събития и изследователите спорят как малки взривове са довели до трусове в целия щат. Според Джошуа Кармайкъл, който анализира данните от National Geographic, имайки предвид геоложките и атмосферните условия в Оклахома, бавните повърхностни вълни не са невъзможни, което също може да доведе до вълни, които могат да се разпространят надалеч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини