Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари с чужди граждани. Това стана ясно от думите на председателя на ДАНС Димитър Георгиев пред депутатите по повод шпионския скандал "Русофили".

Родното ФБР разполага с данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и за проект "България". В тази докладна записка се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната, поясни Георгиев.

Малинов е разследван за престъпления против финансовата и кредитната система на страната и агентите на ДАНС установили схема за пране на пари. При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чуждата организация "Двуглав Орел", посочи още председателят на ДАНС. Чрез изградената схема се финансирали мероприятия, които засягали националната сигурност на страната. Двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.

Малинов поддържа дългогодишен контакт с тези граждани, поясни Георгиев. Често получавал средства от тях, както и нареждания.

Вътрешният министър Младен Маринов пък поясни, че след постъпила информация са задържани осем души за 24 часа. Проведени са различни действия като огледи, претърсвания, обиски в Перник, София и Брезник. Повече информация той не можа да разкрие с аргумент че следствието в момента тече.

На 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

По време на брифинг службите заявиха, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини